Servrarna ska värma 10 000 Väsbybostäder

Fredrik Jansson och Niclas Nyström vid Digiplex datahall.
Fredrik Jansson och Niclas Nyström vid Digiplex datahall.
Att lagra data är en het bransch – från alla servrar avges stora mängder värme. Men nu ska Digiplex i Väsby återvinna hettan. Snart kommer restvärmen användas för att värma upp cirka 75 procent av Väsbys lägenheter.

2013 köpte företaget Digiplex den gamla fabrikslokalen på Smedbyvägen där Mondelez, Marabous ägare, tillverkat Daim. Idag driver de ett stort datacenter där olika företag kan lagra information från hemsidor, intranät med mera. Men vilka som egentligen är kunder hos företaget vill de inte prata om.

– Vi har ett högt säkerhetstänk och kan bara prata om de av våra kunder som är offentliga, till exempel IT-total, säger Fredrik Jansson, strategichef på Digiplex.

Vi går genom en lång, mörk korridor där alla dörrar har likadana varningsskyltar. Bakom varje dörr finns servrar för ett visst företag men vilket företag är det inga skyltar som vittnar om.

Spillvärmen ska värma bostäder

Datacenter är en bransch som blomstrar i Sverige, tack vare vårt kalla klimat. När stora mängder data ska lagras krävs stora mängder servrar som avger värme. För att servrarna inte ska överhettas behöver de kylas ner.

– Den optimala temperaturen för servrar är runt 24 grader, säger Niclas Nyström, operativ chef på Digiplex.

Många datacenter använder kylning som styrs från golvet för att föra in kall luft till servrarna. Hos DigiPlex låter man istället värmen stiga upp mot taket och vidare in ett Luft-till-Luft system som kyls av den utomhustempererade luften.

– Vi använder luftens naturliga flöden. Digiplex är som ett traditionellt datacenter som man har vänt upp och ner, säger Niclas Nyström.

Men nu ska värmen återvinnas. Under 2018 kommer Digiplex kopplas in till fjärrvärmenätet hos Stockholm Exergi. Men först ska luften först ska luft värmeväxlas till vatten som sen hettas upp ytterligare.

– Vattnet vi skickar ut i fjärrvärmenätet ska vara runt 70 grader och här blir luftem bara 30 till 40 grader. Den kommer värmas med vattenånga som upphettas från el från vattenkraft.

Datacenter växande miljöbov

Överskottsvärmen som hettats upp kommer räcka till värme i 10 000 lägenheter – vilket motsvarar ungefär 75 procent av alla lägenheter i Väsby enligt uppgifter från Lantmäteriet.

En anledning till att Digiplex vill bidra till fjärrvärmenätet är att minska klimatpåverkan då datacenterbranschen bara växer således branschen andel av koldioxidutsläppen.

– Men Digiplex är väldig effektiva och skonsamma för miljön jämfört med andra datacenter. I dag står samtliga datacenter för två procent av koldioxidutsläppen i hela världen. Därför vill vi minska våra utsläpp så mycket som möjligt och ge värme tillbaka till fjärrvärmenätet, säger Fredrik Jansson.

För värmen som DigiPlex levererar kommer de få en ekonomisk ersättning enligt avtal för fjärrvärmenätet med Stockholm Exergi.

– Vi kommer att minska vårt klimatavtryck. Istället för att värmen blir ett utsläpp kommer det värma upp bostäder.