Sex års fängelse för knivdråpet i Brevik

Breviksbon hade fest, viftade med en pistol och sköt inomhus. Då gick 25-åringen till angrepp och stack ned honom. Förra veckan dömdes 25-åringen för dråp.

Sex års fängelse. Det blev straffet för en 25-årige Åkersbergabo som erkänt att han stack ihjäl en 27-årig man i dennes hem i Brevik natten mot 1 maj i år.

I Attunda tingsrätt hävdade 25-åringen att han handlat i nödvärn, vilket tingsrätten också tog hänsyn till när man bestämde straffet. 25-åringen dömdes också för att vid ett annat tillfälle ha misshandlat en man.

Breviksbon hittades av polisen ensam i sitt hem strax efter fyra på morgonen dagen efter valborgsmässoafton. Av tingsrättens dom framgår att hans kamrater som festat i huset då hade lämnat honom döende på platsen, utan att larma ambulans eller polis.

Först två dagar senare kontaktade en av de män som varit på platsen polisen som kunde nysta upp vad som hänt.

Enligt domen som kom förra veckan hade Breviksbon och fem andra män, däribland 25-åringen, varit på olika fester i Åkersberga innan de hamnade i huset i Brevik.

Under valborgsmässokvällen hade Breviksbon haft med sig en pistol som han bland annat hotat en kvinna med, så att hon kontaktade polisen. Det var det som fick polisen att senare bege sig till hans hem.

Flera av männen har berättat att de besökte huset för att köpa droger och att 27-åringen under natten viftat med sin pistol.

I polisförhör uppgavs att det funnits en stor mängd narkotika i huset, enligt en person till ett värde av 40 000 kronor, men de uppgifterna togs senare tillbaka. När polisen letade igenom huset fann de bara en mindre mängd hasch.

Pistolen har heller inte hittats, däremot ett skotthål i en garderob i hallen och patroner. I en konversation på nätet mellan den nu dömde 25-åringen och en av de andra männen som varit på platsen nämns ”dödsknark” (ofta använt om metamfetamin) ett par gånger och det antyds att en viktig ”grej” flyttats.

25-åringen har tidigare dömts för flera brott, bland annat narkotikabrott, misshandel och övergrepp i rättssak. Förutom fängelse ska han även betala totalt 100 000 kronor i skadestånd till den dödes föräldrar.Det är oklart om domen kommer att överklagas.