ANNONS

Sex års fängelse för tortyrmisshandel

"Misshandeln har varit utstuderad och sadistisk, där NN tvingats ta fram den sax som användes och själv säga vilken kroppsdel som skulle avlägsnas medan NN och NN blivit närmast uppspelta", skriver Stockholms tingsrätt i sin dom.
"Misshandeln har varit utstuderad och sadistisk, där NN tvingats ta fram den sax som användes och själv säga vilken kroppsdel som skulle avlägsnas medan NN och NN blivit närmast uppspelta", skriver Stockholms tingsrätt i sin dom.
Medan barnen var hemma fick pappan själv hämta saxen som användes för att klippa av hans lilltår. I dag föll domen mot de två män som utförde den tortyrliknande misshandeln på Lidingö.
ANNONS

Det var en natt i mitten av februari som de båda männen, i 20- respektive 30-årsåldern, bröt sig in i en villa på Lidingö. Genom att krossa rutan till altandörren tog de sig in till familjen som låg och sov i huset. Där inne blev pappan i familjen utsatt för en misshandel som rätten beskriver som tortyrliknande. Händelseförloppet, som bland annat innehöll slag, sparkar och en brinnande cigarett, kulminerade med att pappan själv fick säga vilken av hans kroppsdel som skulle avlägsnas. Efter att han tvingats hämta en sax klippte männen av hans båda lilltår.

Medan detta utspelade sig på nedervåningen tvingades barnen en trappa upp lyssna till misshandeln utan möjlighet att ta sig ut. Kvinnan i familjen har berättat att hon flera gånger försökte komma undan för att ringa polisen men hela tiden hindrades. Till slut lyckades pappan ta sig ut ur huset och skrika på en granne som larmade polisen.

De båda männen har under rättegången erkänt delar av gärningarna men hävdar att de inte kommer ihåg allt som skedde på Lidingö eftersom de var kraftigt berusade. Ingen av dem är tidigare dömd för brott och ingen av dem bor på Lidingö. Upprinnelsen till den råa misshandeln var att den yngre mannen ville ha tag i pappans son, som han ville hämnas på.

Stockholms tingsrätt dömer båda för synnerligen grov misshandel, ett brott vars minimistraff är fyra år men här bedöms till fem år. Med de andra gärningarna inräknade, bland annat grovt olaga hot, grovt hemfridsbrott, och olaga tvång, döms den äldre mannen till fängelse i sex år.

Den yngre mannen döms till fängelse i sex år och sex månader, då han några dagar innan händelsen på Lidingö misshandlade pappans son i en lägenhet i Gamla stan. Han döms även för grovt olaga hot sedan han huggit med kniv mot en kvinna som också befann sig i lägenheten, en kvinna som han tidigare haft en relation med. Han hotade även att klippa fingrarna av hennes vänner och skära halsen av hennes föräldrars hund.

Mannens försvarsadvokat Gustaf Ljungström har ännu inte tagit ställning till om domen kommer att överklagas.

– Jag är inte jätteförvånad över straffets längd. Många delar av det som min klient dömdes för har han själv erkänt. Möjligen att jag har synpunkter på om rubriceringen synnerligen grov misshandel. Men generellt tycker jag att det är en välskriven dom.

Mitt i har även sökt den äldre mannens försvarsadvokat.

LÄS MER: Familjefar brutalt torterad i sitt hem

ANNONS

LÄS MER: Skulle klippa tårna av Lidingöpappa

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.