Sex bilar brann på parkeringen

Ingalill och Ove Ehn intill sin silverfärgade bil. Den klarade sig hyfsat, med mindre skador på lacken och registreringsskylten, men andra bilar på parkeringen fick betydligt värre skador.
Ingalill och Ove Ehn intill sin silverfärgade bil. Den klarade sig hyfsat, med mindre skador på lacken och registreringsskylten, men andra bilar på parkeringen fick betydligt värre skador.
En av bilarna som drabbades av branden.
En av bilarna som drabbades av branden.
80-åriga Doris Björklunds bil började brinna när hennes dotter satt i bilen förra helgen.

Dottern tog sig ut, men bilen totalförstördes och även fem andra bilar fick skador.

Storholmenbon Doris Björklunds Golf av 1991 års modell stod parkerad vid Mor Annas brygga. I söndags skulle hennes dotter just köra i väg med den när Doris, som stod utanför, plötsligt såg att det brann under bilen.

– Jag sa: ”Det brinner under bilen” och skrek till min dotter att hon skulle komma ut. Det gjorde hon. Det gick så fort, så fort. Efter några minuter stod bilen i lågor, säger Doris.

Elden spred sig snabbt till kringstående bilar. Doris och hennes dotter kunde bara larma brandkåren och vänta.

– Jag hörde när brandbilarna började tuta, och det kändes som en lång tid innan de var framme, säger Doris Björklund.

Två bilar blev helt utbrunna och en fick ordentliga skador. Ytterligare tre eller fler fick mindre skador av värmen från branden, enligt Roffe Grossman på Lidingö brandstation.

– Det hade kunnat bli ännu värre. När vi stod där tänkte jag att ”alla bilar brinner upp”, säger Doris Björklund.

Eric Erfors bil skadades också. När han kom såg han att bilen brunnit ut, men tänkte ändå att han skulle försöka gå in i bilen och rädda parkeringskortet.

– Det var kanske lite dumt, men jag gjorde det. Och när jag kom ut såg jag att det gnistrade om bilen, så då fick de släcka branden en gång till, säger han.

När Mitt i Lidingö Tidning besöker parkeringen vid Mor Annas träffar vi även Ingalill och Ove Ehn, vars bil drabbades av branden. Lacken på bakluckan har skadats och verkar ha bubblat av hettan från bilbranden, likaså registreringsskylten och baklyktorna.

De mest skadade bilarna har flyttats från parkeringen, men en blå Volvo som står kvar har fått stora plåtskador.

– Man trodde inte det här kunde hända på vår lugna parkering, säger Ove Ehn.

På Lidingö utfördes tre räddningstjänstinsatser på grund av bilbrand förra året, vilket är en minskning jämfört med året innan då det var åtta sådana insatser.

Enligt Anders Lundberg, brand­ingenjör på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har antalet bilbränder legat ganska stadigt i Sverige de senaste åren. Bränder som uppstår av okänd anledning eller på grund av tekniskt fel är vanligare än anlagda bränder. Gamla bilar kan vara farligare än nya om de inte tas om hand.

– Om äldre bilar är dåligt under­hållna finns det ökad risk att till exempel bränsleslangen går av eller att det blir kortslutning eller läckage, säger han.

Doris Björklund är lite skakad över det som hänt, men mest glad att hennes dotter tog sig ut ur bilen och att ingen person kom till skada i branden. Även hennes grannar är glada för hennes skull.

– Alla har varit så snälla. Jag har fått choklad, blommor och telefonsamtal, säger hon.

Doris Björklund.arkivbild