ANNONS

Sex hus byggs vid Rinkebyterrassen

Länsstyrelsen sa nej till att bygga bostäder direkt ovanpå tunneln, nu byggs i stället sex hus på var sin sida om den.
Länsstyrelsen sa nej till att bygga bostäder direkt ovanpå tunneln, nu byggs i stället sex hus på var sin sida om den.
Rinkebystråket är snart färdigt och i höst påbörjas de första bostäderna i det nya området Rinkeby­terrassen – som byggs på E18.

Lägenheterna i terrassens enda höghus är redan slutsålda.
ANNONS

När man står på taket av E18-tunneln är det svårt att föreställa sig att det snart kommer att ligga ett bostadsområde här. Bilarna på motorvägen hinner precis identifiera sig med ljudet från sina motorer innan de dyker ned i tunneln och försvinner in under taket.

Här börjar nu Rinkebyterrassen att växa fram, ett projekt med omkring tio planeringsår på nacken.

Detaljplanen antogs 2013 och efter en tids arbete med att göra den speciella ytan omkring tunneln redo för bostadsbyggande är det nu snart dags.

Totalt kommer området att bestå av tolv hus. Sex bostadsrättshus där ALM Equtiy är byggherre och sex hyreshus som Byggvesta står bakom.

Först ut är ett höghus – 16 våningar med bostadsrätter – som ska börja byggas nu i höst. Lägenheterna, som hade säljstart i början på maj, har varit slutsålda sen en tid tillbaka.

– Det är främst ettor och tvåor, så de allra flesta köparna har varit ungdomar, säger Süleyman Esen, mäklare hos Fastighetsbyrån i Kista och ansvarig mäklare för bostadsrätterna vid Rinkebyterrassen.

I samband med att arbetet med hög­huset sparkar igång kommer även bygget med ytterligare ett hus påbörjas. Säljstart för bostadsrätterna till det huset kommer troligen att dra igång om några månader.

– De två första husen ska sedan förhoppningsvis vara klara för inflyttning under 2017. Det kommer att bli ett stilrent område som tillsammans med Rinkebystråket och Järvafältet kommer att ha en härlig helhetskänsla, säger Süleyman Esen.

Från början var tanken att en del bostäder skulle ligga ovanpå själva tunneltaket. Men då sa länsstyrelsen nej. Skulle en transport med farligt gods välta i tunneln fanns stora risker för de boende menade de.

ANNONS

Husen kommer i stället att ligga på var sin sida om tunneln och taket kommer att täckas av parkeringsdäck, gångvägar, park och torg.

De som kommer att bo i området behöver inte heller oroa sig för buller från motorvägen nedanför.

– Vi har lagt ned mycket tid på att se till att man inte ska märka av vägen, säger Anna-Greta ­Holmbom Björkman, projektledare på exploateringskontoret.

Bland annat ska två parkeringsdäck vid tunnelns mynningar ge skydd mot både buller utgöra ett skydd vid för en eventuell olycka.

Vi har lagt ned mycket tid på att se till att man inte ska märka av vägen.Anna-Greta Holmbom Björkman exploateringskontoret

Fakta

Fler byggen i Järva

Tenstaterrassen. Påminner mycket om Rinkebyterrassen men ingen detaljplan är antagen än. Projekten kommer att ligga cirka två kilometer från varandra.

Rinkebystråket. Nytt stråk genom Rinkeby som ska göra stadsdelen mer levande med handel och restauranger. Ska vara klart hösten 2015.

Rinkeby allé. Omkring 500 nya bostäder och en ny moské planeras i området.

Källa: Stockholms stad

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tensta Rinkeby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.