– Det vore kul om andra klubbar vill komma hit och tävla mot EIF eller andra klubbar, säger David Göhlman på Eif:s löparsektion.
Femte året i rad
Under pandemin kom loppet till.
Då det inte var tillåtet att samlas många i grupp var de flesta lopp inställda. Då kom EIF på att starta ett lopp där deltagare kunde ge sig ut själva i spåret, när de vill och under en längre period. Tävlingsmomentet fanns kvar – men tanken var att alla gör det på sina villkor, säger Göhlman.
– Det är väldigt enkelt och lättillgängligt.
Nytt lopp varje månad
Loppet går ut på att det varje månad är en ny runda i Rinkebyskogen.
Nu i april springer deltagare (närhelst de känner för det) Elljusspåret som är på 2,5 kilometer. När de som deltar är klara med skickar de in sin tid till arrangörerna, och får ett antal poäng baserat på olika saker som ålder och hur snabbt det gick.
Sedan är det dags för nästa lopp – det Gula spåret på 5 kilometer.
– Alla spår är från 1,25 kilometer till 10 kilometer, säger David Göhlman.
Om du är pensionär får du ett handikapp så att du kan tävla mot 20-åringarna.
Alla kan delta, menar han.
– Du kan promenera i din egen takt, åka i rullstol eller springa så att det börjar blöda ur öronen. Du gör precis hur du vill, säger David.
Alla tävlar mot alla
Totalt är det sju tävlingar.
Ett för varje månad, med uppehåll i juli, och en tävling över hela perioden för alla tider som läggs ihop när loppet avslutas. Enligt en särskild modell kring poängräkning kan alla tävla mot alla.
– Om du är pensionär får du ett handikapp så att du kan tävla mot 20-åringarna.
I oktober hålls sista loppet – efter det blir det ett litet jippo.
Ungefär 200 personer brukar delta. David Göhlman hoppas fler ska delta och få anledning att upptäcka Rinkebyskogen. Han säger att tävlingsmomentet inte är prioriterat.
– Vi försöker betona att det är ett arrangemang där verkligen alla kan vara med, på sina egna villkor, säger han.