Sex och längtan ute på havet

Den holländska multimedieregissören Saskia Bodekke är en av dem som ligger bakom utställningen Sex and the Sea.
Den holländska multimedieregissören Saskia Bodekke är en av dem som ligger bakom utställningen Sex and the Sea.
Mustiga historier om sjömän med en kvinna i varje hamn kanske inte alltid stämmer med verkligheten.

På Sjöhistoriska dyker man just nu ner i sjömännens förhållande till sex.

Sex and the Sea är det kittlande namnet den brittiske filmaren Peter Greenaway och den holländska multimedieregissören Saskia Boddeke valt till sin utställning som från början beställdes av Sjöhistoriskas systermuseum i Rotterdam.

– Jag tyckte det var intressant, men jag hade en del fördomar när jag började arbetet, säger Saskia Boddeke.

– Och de fördomarna försvann inte helt. Några av de berättelser jag fick höra var ganska svåra att ta till sig. Men jag började samtidigt tycka mycket om de här männen. Att vara hemifrån så länge gjorde det svårt för dem att hitta ömhet och närhet.

De förtroenden hon fick under intervjuerna väckte en del ömhet också hos henne själv.

– Det var fint hur de öppnade sig. Homosexualitet är fortfarande tabu. En ung man jag träffade tyckte det var svårt att vara öppen med det ombord men bestämde sig för att komma ut med det på jobbet under intervjun. Hans familj visste, men inte hans arbetskamrater.

De äldre sjömännen, de som klivit i land, uttryckte erfarenheter av förlust.

– De kunde inte arbeta längre. Och de kunde inte ha några relationer eftersom de vant sig vid att ha många kvinnor. En av dem hade hittat en fru och sa att han var lycklig med henne. Men ser du vilka sorgsna ögon han har, säger Saskia Brodden och tittar på en av filmdukarna där en gråskäggig man i randig tröja berättar sin historia.

– Han berättade så tuffa saker. Jag frågade om han längtade tillbaka. ”Nej”, sa han och tittade bort. Hela han utstrålade längtan, säger hon.

Från början handlade beställningen alltså om sjömän och sex. Men Saskia Boddeke tyckte att deras längtan var mer intressant.

– Vad är det som driver dem, varför ligger de med så många kvinnor? Är det bara sexualiteten som driver på eller något mer? Det tyckte jag var mer intressant. Det är minst lika mycket ett behov av tröst och närhet, säger Saskia Boddeke och berättar att männen beskrev kvinnorna som sina bästa vänner och mödrar.

– Som den här mannen som var uppriktigt övertygad om att kvinnorna väntade på honom. I Australien följer de aboriginska kvinnorna med och färdas längs kusten på båtarna. Han kunde inte fatta att det var kvinnor som inte hade något annat sätt att försörja sig, att de inte hade något val. Han trodde att det var de som ville ha honom och inte tvärtom. Men de ju följde med för att få mat.