ANNONS

(rubrik saknas)

Johan Christiansson på verksamheten Kast är med när sexköpare grips.

– De här männen har ofta mycket att förlora. Vissa hotar att ta livet av sig, säger han.
ANNONS

Stockholm stads verksamhet Köpare av sexuella tjänster (Kast) startade när sexköpslagen kom. Målet är att minska sexköpen i Stockholm. 2009 stod socionomen Johan Christianson på Malmskillnadsgatan och delade ut informationsblad om sexköp. Ingen var intresserad.

I dag har verksamheten bytt metod. En kväll i veckan följer Christianson med polisens prostitutionsgrupp ut när misstänkta sexköpare ska gripas. Han erbjuder männen samtalsstöd och ger dem sitt visitkort.

– För många är det en kris att bli avslöjad. Vissa hotar att ta livet av sig. Det finns de som svimmar eller kissar på sig. De här männen har ofta mycket att förlora.

Hur ser behandlingen ut?

– Vi har samtal, i snitt tio stycken. Syftet är att reda ut varför de köper sex, få dem att reflektera, ändra beteendet och i bästa fall stoppa dem från att göra det igen.

Vad är den vanligaste förklaringen?

– Att man inte får sex hemma och inte kan stå emot begäret, att ”det bara blev så”. Många säger att de bara köpt en gång, men grips man första gången har man rejäl otur.

Vad är typfallet?

– En man mellan 35 och 55 år med fru och barn som inte har haft med polisen att göra tidigare. Han skäms, tycker att han har gjort fel. Där finns en dubbelhet. Han kan ha ett bra jobb, ett förtroendeuppdrag inom politiken eller ett religiöst samfund. Då rimmar det illa att gå till prostituerade.

ANNONS

Cirka 50 sexköpare per år deltar i Kasts behandling. Även fruar och andra anhöriga kan få stöd.

Fakta

Sex på hotell, p-platser och i garage

Lokaltidningen Mitt i har granskat 109 sexköp och försök till sexköp.

27 av de 109 fallen rörde sexköp i rum på hotell.

Nästan alla inträffade i innerstan. Flera köpte sex på Kommendörsgatan på Östermalm, Torsgränd i Vasastan och Mäster Mikaels gata på Södermalm.

Män har även köpt sex utomhus på parkeringsplatser, i ett garage och vid kyrkogårdar.

Sedan 1999 är det olagligt att köpa sex i Sverige. Att sälja sex är däremot inte förbjudet.

2011 hade var tionde svensk man betalat för sex. Bara i Stockholms län skulle det innebära cirka 100 000 män.

Källa: Polisen, brå, Göteborgs ­universitet