ANNONS

Sexdömd tränare fick sänkt straff

Hovrätten sänkte mannens straff, men var inte enig.
Hovrätten sänkte mannens straff, men var inte enig.
Tingsrätten dömde tränaren i Roslagen till två och ett halvt års fängelse för att ha haft sex med två minderåriga flickor. Nu har hovrätten friat honom i det ena fallet och ändrar domen i det andra till sexuellt utnyttjande.
ANNONS

En idrottstränare i Roslagen som förra året dömdes för sexbrott mot två minderåriga flickor friades helt i det ena fallet av Svea hovrätt. Enligt rätten var bevisningen inte tillräckligt stark.

I det andra bedömde hovrätten fallet mildare och sänkte straffet.

”Ömsesidig kärleksrelation”

Enligt rätten missbrukade tränaren visserligen sitt förtroende och var betydligt äldre än flickan som var under 15 år. Å andra sidan, skriver hovrätten, bedöms flickan vara mogen för sin ålder och det är klarlagt att det handlade om en ”ömsesidig kärleksrelation”. Därför ändrade hovrätten tingsrättens dom från våldtäkt till sexuellt utnyttjande av barn.

Mannen får därmed sänkt straff, från två och ett halvt års fängelse till tio månader. Dessutom sänks skadeståndet han ska betala till flickan från 140 000 till 50 000 kronor.

Ville bli helt friad

Tränaren, som ville bli helt friad, har hela tiden nekat till brott och hävdat att flickorna varit kära i honom, att han inte varit intresserad och att de hittat på alltsammans.

Åklagaren ansåg tvärtom att han även borde dömas för våldtäkt i det första fallet.

Två ledamöter i hovrätten var skiljaktiga och ansåg att bevisningen även i det första fallet var tillräckliga för en fällande dom.

Händelserna som mannen åtalats för inträffade 2014 och 2015.

 

ANNONS

LÄS MER:

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.