ANNONS

S: Ingen sexistisk reklam i kollektivtrafiken

Talla Alkurdi (S) och Kristoffer Tamson (M).
Talla Alkurdi (S) och Kristoffer Tamson (M).
Könsdiskriminerande reklam hör inte hemma i kollektivtrafiken. I alla fall inte enligt Socialdemokraterna i landstinget som vill förbjuda det i Stockholms kollektivtrafik.
– Kollektivtrafiken ska finnas till för alla och alla ska känna sig trygga i den, säger oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi (S).
ANNONS

I London och Trondheim har riktlinjer som reglerar könsdiskriminerande reklam på städernas egna reklamplatser redan införts. Nu vill Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting se en reglering som förbjuder den typen av reklam även i Stockholms kollektivtrafik.

–Vi vill se en reglering där det står uttryckligen att det inte får förekomma könsdiskriminerande reklam i kollektivtrafiken. Varannan kvinna tycker att den typen av reklam är ett problem, det är anmärkningsvärt. Kollektivtrafiken ska finnas till för alla och alla ska känna sig trygga i den, säger oppositionslandstingsrådet Talla Alkurdi (S).

”Moderaterna tar inte sitt ansvar”

En reglering gällande könsdiskriminerande reklam i Stockholms kollektivtrafik har tidigare varit på agendan. Socialdemokraterna i landstinget har försökt att få till ett förbud enligt Talla Alkurdi, men hon menar på att de styrande Moderaterna då har satt stopp för det.

– Moderaterna tar inte sitt ansvar utan lägger fram motargument om varför en sådan reglering inte ska finnas. De pratar om självreglering av marknaden och valfrihet, säger Talla Alkurdi och fortsätter:

– Självregleringen verkar ju inte fungera, för det finns fortfarande könsdiskriminerande reklam i kollektivtrafiken.

M vill inte se förbud

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamson (M) håller inte med om att ett förbud är rätt väg att gå.

– Nej, vi har redan ett regelverk för hur vi ska förhålla oss till reklam i kollektivtrafiken, styrt av nationella och internationella lagar, säger han.

ANNONS

Men presenterar Socialdemokraterna i landstinget ett konkret förslag berättar Kristoffer Tamson att han däremot nyfiket ska se över det.

– Men förbud och censur ska man akta sig för. Att införa förhandscensur tror jag är ett sluttande plan, säger han.

Avfärdat av regeringen

Enligt Kristoffer Tamson har både tidigare alliansregering och den nuvarande rödgröna regeringen tittat på om ett förbud skulle vara möjligt, men avfärdat det. Så han är lite förvånad att Socialdemokraterna i landstinget för fram de här idéerna.

– De brukar presentera förslag om förbud på olika områden då och då, men bli nedröstade. Den här typen av reglering skulle inte stå i enlighet med de svenska grundlagarna.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.