ANNONS

Sexköpare på hotell fångad på film

Mannen stämde träff med kvinnan på ett hotell där han betalade 1 500 kronor för sex. Hotellet misstänkte att prostitution ägde rum och ringde polisen som grep sexköparen. Straffet blev böter på 26 000 kronor.
Mannen stämde träff med kvinnan på ett hotell där han betalade 1 500 kronor för sex. Hotellet misstänkte att prostitution ägde rum och ringde polisen som grep sexköparen. Straffet blev böter på 26 000 kronor.
Män köper sex på kyrko­gårdar, budgethotell och i garage. Var fjärde köp sker på hotell, visar ­Lokaltidningen Mitt i:s kartläggning.

Nu ska fler poliser och hotellen själva ta upp kampen mot sexköparna i Stockholm.
ANNONS

Mannen hade hittat annonsen på nätet, stämt träff på ett hotellrum i innerstan och betalat 1 500 kronor för oralsex och samlag i 30 minuter. Polisen grep honom bokstavligt talat med byxorna nere.

Ett ganska typiskt fall ur verkligheten i Stockholm, där det uppskattas ske en kvarts miljon sexköp per år.

Förra året anmäldes 232 sexköpsbrott. Polisens prostitutionsgrupp spanar efter misstänkta köpare flera kvällar i veckan.

– De flesta männen får kontakt med kvinnor på inter­net. Köpen äger oftast rum på ett hotellrum, i en lägenhet eller lokal som kvinnan fixat. Gatuprostitutionen blommar upp på sommaren. Köpen kan ske bakom hörn, i bilar, var som helst, säger polisen Jonas Henriksson i prostitutionsgruppen i Stockholm.

I år har gruppen utökats från två till sex poliser.

– Hur många som grips beror helt på hur mycket resurser ­polisen satsar. Vi vet att vi bara skrapar på ytan, säger Jonas Henriksson.

Lokaltidningen Mitt i har kartlagt sexköp och försök till sexköp i Stockholm med hjälp av 109 strafförelägganden, åtal och domar från januari 2013 till maj 2014.

Resultatet visar att männen har köpt sex på hotell, parkeringsplatser, kyrko­gårdar, i garage och lägenheter runt om i Stockholm.

Mer än var fjärde fall rör sexköp på hotell. Men hotellen själva blir en allt viktigare samarbetspartner för polisen. Många hotell utbildar sin personal i att upptäcka misstänkt prostitution.

ANNONS

Scandic, som har ett 20-tal hotell i Stockholm, är en av de kedjor som fått utbildning.

– Vi vill minska trafficking och prostitution och stoppa sådan aktivitet på våra hotell. Det kan handla om att bli bekväm med att ringa polisen om man misstänker prostitution, säger Elin Rouqet, hotelldirektör på Scandic Foresta på Lidingö.

Varningssignaler kan vara ovanligt mycket spring på rummen, gäster som bokat många ­nätter och personer som inte vill visa legitimation.

Samarbetet har fått effekt. Den senaste tiden har prostitutionen allt mer flyttat ut till andrahandsuthyrda lägenheter.

– Vi ser en direkt koppling till att vi utbildar och samarbetar med hotellen, säger Jonas Henriksson.

Sedan sexköpslagen kom 1999 har ingen sexköpare dömts till fängelse. I Mitt i:s kartläggning handlar straffen om böter på mellan 2 500 och 42 500 kronor.

Inom forskningen delas köpar­na in i tre grupper: ”allkonsumenten”, som anser sig ha en stor sexuell drift, ”kompletterings­köparen”, som ofta är en äkta make i en relation där sexualiteten tagit slut, och ”relationssökaren”, som drömmer om Svenssonliv och söker en relation genom prostitution.

– Relationssökaren är ofta en ung, snygg kille med en inre osäkerhet, som inte fixar ”raggbiten”, säger Jari Kousmanen, prostitutionsforskare på Göteborgs universitet.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.