ANNONS

Sexköpare rånade prostituerad kvinna

Männen hämtade upp en prostituerad kvinna och åkte till sin lägenhet på Södermalm.

Där hade en av dem sex med henne. Därefter rånade de henne. Männen har nu dömts till fängelse.
ANNONS

– Prostitution är något av det farligaste man kan hålla på med. En klar majoritet av de kvinnor som sysslar med det har blivit utsatta för väldigt grova våldsbrott, oftast våldtäkt eller rån, säger Simon Häggström på Citypolisens prostitutionsgrupp.

Det var i oktober som tre män tog en taxi till Malmskillnadsgatan där de plockade upp en prostituerad kvinna.

Kvinnan berättar för Stockholms tingsrätt att hon till en början inte ville följa med dem eftersom hon var rädd att få problem. Efter en stund kom hon dock överens med en av männen om att hon skulle få 3 000 kronor för att ha sex med honom och hon gav efter.

Väl i bostaden hade de sex inne på toaletten. Efteråt sa mannen att han inte var nöjd och ville ha pengarna tillbaka, samt uppmanade henne att även tillfredsställa hans vänner.

När hon inte ville lämna ifrån sig sin handväska slog de henne, hotade att kasta ut henne genom fönstret och höjde en kniv mot henne.

Hon överlämnade då väskan där de tog alla hennes pengar, totalt 7 200 kronor, därefter lät de henne gå, berättar kvinnan i tingsrätten.

Tingsrätten har dömt två av männen till fängelse i ett år och åtta månader. Den ena för bland annat rån och köp av sexuell tjänst och den andra för bland annat rån.

– Sexköp går ofta överstyr. Man kommer överens om något men sedan blir det något annat. Den här domen bekräftar det som vi ser och möter dagligen, säger Simon Häggström.

Många av de prostituerade han möter har varit utsatta för så mycket att de börjat normalisera våldet.

ANNONS

– Någon kan säga att ”jag blev våldtagen för några veckor sedan” som om det är en del av livet. De här kvinnorna är väldigt utsatta, säger Simon Häggström.

Båda männen på Högbergsgatan är tidigare dömda för våldsbrott. Och de verkar vara i gott sällskap bland sexköparna.

– När vi gör ingripanden är det inte alls ovanligt att flera av kunderna är dömda för sexual- och våldsbrott, säger Simon Häggström.

Att som prostituerad skydda sig tror han i princip inte går.

– Det finns så oerhört farliga män som dras till prosti­tution. Frågan är inte om du råkar ut får något, utan när.

Frågan är inte om du råkar ut för något, utan när.Simon häggström Citypolisen