ANNONS

Sexofredanden varannan dag i SL-trafiken

Insändarskribenten kräver att bussarna från Gullmarsplan börjar gå i tid.
Anmälan om sexuella trakasserier i SL-trafiken görs varannan dag.
Sara satt på bussen från jobbet när hon plötsligt kände en hand som smekte hennes lår.
Hon är inte ensam – i år har över 70 anmälningar gjorts om sexuella trakasserier i Stockholms kollektivtrafik.
ANNONS

Till och med maj i år har minst 71 anmälningarna gjorts om sexuella ofredanden i Stockholms kollektivtrafik. Det motsvarar ett anmält övergrepp varannan dag under perioden.

Men troligtvis rör det sig om ännu fler fall, av drygt tusen anmälningar är det bara 400 där det går att utläsa plats för ofredandet och i flera av de fallen är det oklart om ofredandet skett i kollektivtrafiken.

Därtill är mörkertalet stort eftersom många låter bli att anmäla, även om anmälningsfrekvensen har gått upp.

Kände en hand som smekte hennes lår

Spångabon Sara är en av dem som utsattes förra året. När hon var på väg från jobbet var det en man som satte sig bredvid henne på bussen i Sollentuna. Sen ska han ha smekt hennes lår medan han låtsades sova.

– Det kändes jätteäckligt. Jag har inte gett honom tillåtelse att röra min kropp, så enkelt är det, säger Sara som inte vill ställa upp med sit efternamn.

Dagen efter kommer samma man på bussen igen och sätter sig bredvid Sara men hon byter plats på en gång. Tredje dagen händer samma sak men då bestämmer hon sig för att säga ifrån.

– Jag sa nu räcker det, sätt dig nån annanstans. Men han höjde armarna och började se sig om i bussen som om jag var galen. Så jag skrek högt, han tafsade på mig. Men ingen reagerade.

ANNONS

Värre för att ingen sa ifrån

Hon bestämde sig för att ta en senare buss från jobbet istället.

– Det är inte så att jag går runt och rädd hela tiden men det var obehagligt. Själva händelsen kanske inte låter som ett stort brott men att medvetet utsätta någon annan för det är obehagligt och därför är det viktigt att säga ifrån.

Sara märkte att mannen tittade på henne när hon väntade på bussen. När hon klev på bussen i Sollentuna satte sig mannen bredvid henne.

Sara märkte att mannen tittade på henne när hon väntade på bussen i Sollentuna. När hon klev på bussen satte sig mannen bredvid henne.

Något som Sara reagerade starkt på var att när hon väl sa ifrån var det ingen som sa eller gjorde något.

– Det kändes nog faktiskt värre på något sätt. Då blir man medveten om hur utsatt man är. Då kändes det som att han fick de andra med sig och jag blev den galna kvinnan.

Tacksam för polisens agerande

Trots att hon reagerade starkt på händelsen var hennes initiala reaktion inte att anmäla det inträffade.

– Jag jobbar på en ungdomsmottagning och pratar dagligen om att det är viktigt att flickor vågar anmäla allt, oavsett hur litet det låter. Men ändå var mina första tankar det klassiska inte ska jag ringa polisen, inte ska vi slösa skattepengar på det, säger Sara.

Men sen tänkte hon till och bestämde sig för att ringa polisen. Nu har anmälan lett till ett åtal och mannen misstänks även för att ha gjort samma sak mot en 14-åring.

– Har det hänt mig kan det hända flera. Jag är jättetacksam för polisens agerande. Jag trodde att det bara skulle bli en notering som inte kommer att leda till något.

Mest otryggt på pendeln och tunnelbanan

SL gjorde en mätning av trafikanters upplevde trygghet 2017 när de reste själva på kvällar och nätter. Den visade att kvinnor känner sig betydligt otryggare än män i trafiken. Särkilt otrygga kände de sig i tunnelbanan och på pendeltåg där bara hälften av känner uppgav att de kände sig trygga.

Fakta

Vad gör du om något händer?

SL har ett trygghetsnummer som du alltid kan ringa. De har öppet dygnet runt och direktkontakt med trafikledare och väktare som snabbt kan skickas till platsen.

Numret är: 020 120 25 25

Om du märker att någon annan utsätts för sexuella trakasserier:

  1. Reflektera i förväg: hur gör du om något händer? För många är det psykologisk svårt att agera när man ser att någon utsätts för ett brott, särskilt när det är många andra åskådare omkring. Därför kan det vara bra att i förväg fundera på vilket sätt som skulle funka bäst för dig.
  2. Hjälp den som utsätts istället för att misstänkliggöra den som utsätter. Det kan kännas obehagligare att konfrontera personen som utsätter någon för ett övergrepp, dessutom är det troligare att fler ansluter sig om du har fokus på att stötta istället för att anklaga och misstänkliggöra.
  3. Avled uppmärksamheten om du tror att det är ett övergrepp som pågår. Är du inte säker kan det vara svårt att adressera övergreppet men genom att fråga den utsatta något helt annat som ”gick inte vi i samma skola” eller ”har inte du jobbat i Hagsätra” kan du stoppa övergreppet eller få personen att packa om den var på väg att göra något olagligt. Det kan också öppna upp för den utsatta personen att be om hjälp.
  4. Säg ifrån och larma polisen om du tydligt ser att det är ett allvarligt övergrepp som sker. Den bästa strategin kan vara att tydligt beskriva vad som händer och höja rösten för att få fler att agera runt omkring: ”ser ni vad han gör” eller ”nu drar han henne i armen”. Finns det personal i närheten så säg vad som händer, be dem att ringa polisen.
  5. Ett litet initiativ kan räcka för att få fler att reagera. Oftast står alla och tänker samma sak. Det kan räcka med att harkla sig eller säga ”vad händer” för att flera ska göra något.
  6. Det är aldrig försent för att agera. Även om du inte klarat av att agera under själva övergreppet kan du stötta personen efteråt. Genom att bekräfta att det som hänt inte var okej kan det kännas bättre för den utsatta. Du kan också hjälpa personen att göra en anmälan om personen är upprörd. Erbjud dig att vara vittne och ge ditt nummer.
Källa: SL, RFSU
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.