ANNONS

Sexövergrepp på häst gav dagsböter

Hästar på bild
Arkivbild. Artikeln handlar ej om dessa hästar.
En Lidingöbo som förgrep sig sexuellt på en häst i Upplands Väsby får dagsböter.
Det är ganska nytt att det är straffbart att utföra sexuella handlingar på ett djur men väldigt få döms.
– Här blev han tagen på bar gärning, säger Petra Götell, kammaråklagare.
ANNONS

Det var tidigare i somras som en äldre man, bosatt på Lidingö var ute och åkte bil i Upplands Väsby och tog sig i ett ridskolestall. Det var natt.

Enligt ett polisförhör med mannen var han ute och körde eftersom han hade svårt att sova ljusa sommarnätter. I bilen hade han en hink med havre som han tog med sig in till hästarna. Till polisen sade mannen att han tog sig in i stallet eftersom han gillar hästar och tycker att det är mysigt när de står i sina stall och det är tyst.

Han nekade först till anklagelsen att han gjort något sexuellt med hästarna. Men stallet var kameraövervakat och på övervakningsbilderna finns bilder där mannen står på en upp och nedvänd hink bakom en häst och har sin penis framme. Han erkänner i ett förhör att han smekt hästens vulva.

Stallet bevakades i realtid

Just det här stallet har tidigare varit utsatt för olaga intrång. Därför fanns kameraövevakning och just den här hästägaren hade en app där djuren kunde följas live. Det var så ägaren förstod att någon var inne i stallet och kunde larma polis. en patrull åkte till platsen och hittade tillslut mannen som gömt sig under några säckar.

Mannen döms nu till 50 dagsböter à 50 kronor både för olaga intrång och brott mot djurskyddslagen paragraf 9A.

Att det är straffbart att utföra sexuella handlingar mot ett djur är relativt nytt. Men få döms. Sedan lagen trädde i kraft 2016 har bara två domar fallit, enligt djurskyddspolisen.

– Svårigheten är blir ju att påvisa vad som försigått. Just i det här fallet kunde vi ta personen på bar gärning, säger kammaråklagare Petra Götell.

Det är förstå gånge hon kommit i kontakt med ett ärende som gäller sexövergrepp på djur.

– Det är jättebra att det går att lagföra. Men det krävs bevis. Djuren kan ju inte prata.

ANNONS

Ägarna lider ofta mest

Hästen i Upplands Väsby fick inga  påtagliga fysiska skador efter händelsen. Förvisso hittade veterinären Ted Dacksten som undersökte hästen.

Han tycker också det är bra att människor som förgriper sig sexuellt på djur kan lagföras.

– Det är ju ett övergrepp. Förut var man tvungen att bevisa att djuret utsatts för lidande. det behöver man inte nu och det är bra, säger han.

Dock är det inte klarlagt hur mycket ett djur far illa av ett sexuellt övergrepp.

– Det blir oftast inga skador men de blir förstås skämda. Jag tror att ägarna lider mer av själva övergreppet. För en häst som är bakrädd kan det vara lika skrämmande att jag kommer och undersöker den som veterinär. Skillnaden är att då kan hästen få lugnande.

Ted Dacksten välkomnar den strängare tillämpningen av djurskyddslagen vad gäller sexövergrepp mot djur.

– Man har sett på det här olika genom tiderna. För länge sedan var förbudet av religiös karaktär. Nu handlar det om lagen och om att skydda djuret, säger han.

 

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.