Min lokala hjälte

Sextrakasserad av chef vid Livgardet

En gruppchef i Livgardet riskerar avsked sedan han antastat två kvinnliga soldater.

Chefen har bland annat slitit tag i en av soldaternas hår och börjat kyssa henne utanför slottet.

Det var i mars som en gruppchef vid Livgardet ska ha sextrakasserat en av sina soldater vid en avlösning på slottet. Kvinnan befann sig i ett valv när gruppchefen dök upp bakom henne, drog tag i hennes hår och började kyssa henne.

Gruppchefen har vid ett annat tillfälle även satt sig gränsle över henne när hon legat i sin säng på logementet och frågat: ”Är du sugen?”. Det framgår av en utredning från Livgardet.

Av utredningen framgår också att gruppchefen slickat en annan kvinnlig soldat på halsen och flera gånger daskat henne i rumpan. Båda kvinnorna har uttryckt att de tog illa vid sig.

Två manliga soldater som bevittnat det hela uppger att de upplevt situationen som märklig och olustig men att de inte vetat om det rört sig om ett skämt.

Händelserna har anmälts till överordnade av en annan gruppchef.

Den misstänkte gruppchefen bekräftar att han gjort det som beskrivits men säger i utredningen att han trott att kvinnorna var med på det och att han annars aldrig skulle ha gjort det han gjorde.

Gruppchefen har fått be kvinnorna om ursäkt inför hela plutonen.

Nu ska Försvarsmaktens personalansvarsnämnd utreda om gruppchefen ska sägas upp från sitt jobb.

– Vi bedömde att den här händelsen var så pass allvarlig att vi vill få den prövad av personalansvarsnämnden. Det är viktigt när sådant här uppdagas att man tar tag i situationen så att inte folk tror att det är accepterat, säger Stefan Jägerhult, bataljonchef på Livgardet.

Katja Öberg Lundgren, informationsansvarig på Livgardet, har inga siffror på hur många sexuella trakasserier som anmäls men menar att försvaret ser allvarligt på dem.

– Vi har nolltolerans för sexuella trakasserier, säger hon.

De två soldater som upplevt situationen som olustig har ändå inte ifrågasatt sin chef. Är soldaterna rädda att ifrågasätta kränkande beteende från överordnande?

– Det hoppas jag verkligen inte. Vi vill definitivt att sådant här anmäls så att vi kan ta tag i det. Om man upptäcker att något är fel kan man gå till den som står över ens chef. Den som blir utsatt kan tycka att det är jobbigt att prata om det som hänt så det är viktigt att vittnen rapporterar.

Vi har nolltolerans för sexuella trakasserier.Katja Öberg Lundgren, livgardet