Shalimar bjuder på stjärnor till middagen

Nina Melin och andra gäster får en astronomilektion av Shalimar Saleem.
Nina Melin och andra gäster får en astronomilektion av Shalimar Saleem.
Han har gillat astronomi ända sedan han var en liten pojke i Pakistan. Nu har Shalimar Saleem sett till att hans restauranggäster kan skåda stjärnor innan maten.

En restaurang med rymdkoppling. Det är vad som erbjuds av Shalimar Saleem som driver restaurang Shalimar i Bromma.

– Fast vi kallar honom ”Tja-limar”, säger gästen Klas Melin, som sitter inne i restaurangen och slappnar av vid en av spelmaskinerna.

Just i kväll är det jazzkväll och i morgon hålls frågesport och kareokekväll.

– Jag gillar bäst att framföra Nothing compares to you av Sinéad O’Connor, säger Klas dotter Nina.

Jazz- och kareokekvällar i all ära, men det som gör att restaurang Shalimar på Drottningsholmsvägen sticker ut ordentligt är möjligheten att titta på stjärnor innan middagen.

Utanför restaurangen står det nämligen två stora teleskop. Det är ägaren Shalimar Saleem som har ställt dit dem, och gäster som är på väg in och ut ur restaurangen blir genast nyfikna. Här kan de spana på stjärnor och dessutom få en astronomilektion av restaurangägaren.

– Det var Shalimar som fick mig intresserad av astronomi, säger Risto Benson som tar en rökpaus med vännen Larsa Rogstedt.

– Jag har till och med köpt ett litet teleskop. Men det är inte som de här, de är väl teleskopens Rolls royce, säger han och pekar på de uppställda teleskopen.

Astronomi har varit något som följt med Shalimar Saleem länge. Som en ung pojke i Pakistan fastnade han för stjärnskådning och nu driver han bland annat stiftelsen Egna vingar, som håller i astronomiläger två helger om året.

– För något år sedan hyrde vi två gårdar på Barnens ö där barnen kunde lyssna på föreläsningar, delta i workshops och så hade vi 8-15 teleskop. Förhoppningen är att kunna hyra observatoriet i Saltsjöbaden nästa gång, berättar Shalimar.

Vad var det som fick dig att starta stiftelsen?

– För att jag inte hade någon nära vuxen när jag växte upp. Jag vill inte att andra ungdomar ska gå igenom vad jag gick igenom.