Årets Upplands-Broare: ”Idrotten har jättestor betydelse”

Sharmarke Elmi, årets Upplands-Broare.
Sharmarke Elmi, årets Upplands-Broare.
Han är lärarvikarie, fotbollstränare i Kungsängens IF och har rattat Upplands-Brofestivalen i flera år.
Möt Sharmarke "Shacke" Elmi - Årets Upplands-Broare.

22-årige Sharmarke Elmi brinner för ungdomarna i Upplands-Bro. Under tre år har han varit general för gratisevenemanget Upplands-Brofestivalen, och vid sidan om studierna arbetar han med barn och ungdomar på Broskolan. Dessutom tränar han Kungsängen IF:s ungdomslag i fotboll, ett uppdrag som upptar mellan tre och fem kvällar i veckan.

– Jag har träffat mycket barn och unga i Bro och Kungsängen och jag tycker att alla är så otroligt trevliga. Kungsängen har ett fantastiskt fotbollslag och festivalen är pricken över i:et, säger han.

På onsdagen utnämndes han till årets Upplands-Broare i kommunfullmäktige, ett pris som årligen delas ut till goda förebilder i kommunen. Och det är Upplands-Broborna själva som röstat fram Sharmarke – den yngsta pristagaren på flera år.

– Det känns kul att arbetet uppmärksammas. Det var otippat och inget jag hade förväntat mig. Samtidigt finns det så många andra i både Bro och Kungsängen som är värda det här priset. Jag vill dela det med dem, säger han.

”Det bästa föredöme man kan önska sig”

Vid sidan om arbetet och de ideella uppdragen pluggar han till sjukgymnast. Drömmen är att få arbeta med idrott, ett ämne som engagerar honom det mesta av hans vakna tid.

– Det går väldigt bra för flera lag i Kungsängen och Bro och det är väldigt många som är engagerade, killar som tjejer. Idrotten har en jättestor betydelse, oavsett om det är fotboll eller handboll. Folk får samhörighet och träffar folk som de kanske inte hade träffat annars, säger han.

Var ska du ställa priset?

– Jag kom hem sent igår och då hamnade det på bordet. Jag ska hitta en bra plats, säger han.

Så löd motiveringen för Årets Upplands-Broare:

”Sharmarke brinner för ungdomarna i Upplands-Bro. Han arbetar på fritidsgården i Bro, är fotbollstränare i Kungsängens IF och general för Upplands-Brofestivalen som arrangeras för kommunens ungdomar. Han är det bästa föredöme man kan önska sig och det vore roligt att uppmärksamma att även en ung människa kan göra mycket för sin kommun. Vi vill lyfta en ung person som gör gott i kommunen och är förebild till andra unga i kommunen. Vi vill även motivera honom att fortsätta sitt goda arbete för kommunens ungdomar.”