ANNONS

Mimmi och Shoaib poddar om ny vänskap

Mimmi Pareigis i Enebyberg är familjehemsmamma åt Shoaib Fazi som kommer från Afghanistan. Danderyd söker fler familjehem.
Podden "Gåsmannan och den vingklippta pojken" handlar om livet i ett familjehem.
Vardagen i Danderyd med en pojke från Afghanistan i hemmet behöver inte vara svårt. Det är verkligheten för familjen Pareigis i Enebyberg. Sedan två och ett halvt år tillbaka bor Shoaib hos familjen och är som vilken son som helst.
ANNONS

– Jag var helt chockad att jag kunde utveckla sådana moderkänslor efter bara två veckor, säger Mimmi Pareigis och tittar på Shoaib Fazi som sitter mittemot henne på andra sidan bordet.

Mimmi är familjehemsmamma och nu även särskild förordnad vårdnadshavare (vilket innebär att Mimmi har tagit över rollen som god man) för Shoaib, en ensamkommande pojke från Afghanistan. Han kom till Sverige för snart tre år sedan och har bott hos familjen Pareigis nästan hela tiden.

Med två äldre döttrar i hemmet som var på väg ut låg beslutet att ta emot en ensamkommande nära till hands.

Vi grät och såg bilderna på den där pojken som låg på stranden

Mimmi Pareigis

– Vi satt som alla andra och tittade på insamlingsgalor, grät och såg bilderna på den där pojken som låg på stranden. Många svenskar är givmilda och skänker pengar till olika hjälporganisationer men vi tänkte på vad som händer med de som redan är här i Sverige. Vi bara måste hjälpa dem, säger Mimmi.

Mimmi Pareigis i Enebyberg är familjehemsmamma åt Shoaib Fazi som kommer från Afghanistan. Danderyd söker fler familjehem.

Shoaibs rum är välstädat. Foto: Åsa Sommarström

Sedan Shoaib flyttade in har de båda har utvecklat en relation som vilken annan tonårskille som helst har med sin mor.

– Det kändes konstigt första gången Shoaib kallade mig för mamma men nu är det bara naturligt. Att ta hand om en ensamkommande är inte jobbigt. Klart att vi har haft konflikter som alla har men vi pratar mycket och idag kan vi skratta åt dem. Det är så berikande och jag har lärt mig så mycket av Shoaib, säger Mimmi.

ANNONS

Podcast om livet i Danderyd

Nu har de startat en podcast där de pratar om vardagen. En av anledningarna för podden är att visa på bra exempel och hur bra det kan fungera men även för Shoaib att få prata högt om problem han upplever. Något som han idag blivit bättre på.

– I början när jag tyckte något var jobbigt stängde jag in mig på rummet och grät. Nu vet jag att jag mår bättre av att prata om saker jag tycker är jobbigt, säger Shoaib.

Att bli integrerad

Samtalet om livet och vardagen ser de båda som en del i att bli integrerad. Shoaib blev först placerad hos en familj från Afghanistan men önskade att bo i en svensk familj för att kunna komma in i det svenska samhället och lära sig språket snabbare.

– Där pratade de dari och jag kände inte att jag hörde hemma, säger Shoaib.

– Jag är övertygad om att de ensamkommande måste in i svenska familjer för att ha en chans att bli integrerade. Det är inte bara språket utan de sociala koderna, interaktionen inom en familj och strukturer som finns i samhället, fyller Mimmi i.

Mimmi Pareigis i Enebyberg är familjehemsmamma åt Shoaib Fazi som kommer från Afghanistan. Danderyd söker fler familjehem.

Mimmi Pareigis är familjehemsmamma åt Shoaib Fazi som kommer från Afghanistan. Foto: Åsa Sommarström

Danderyd behöver fler familjer

Den första juni träder en ny lag i kraft som innebär att samtliga kommuner måste placera de ensamkommande inom kommunen. Tidigare kunde kommunerna hitta familjehem i en annan kommun. Danderyd har för få familjehem för att klara de nya kraven och är i ett stort behov av nya familjer.

– Egentligen krävs det inte så mycket mer än att man har tid i livet och en känslomässig plats. Det är som att ha ett eget barn men de som kommer till Sverige kan ha gått igenom svåra saker, säger Åsa Wallén som är avdelningschef på socialkontoret.

Åsa Wallén letar med ljus och lykta efter fler familjer. Foto: Jens Kassnert

Fantastiskt stöd

Mimmi ger socialkontoret en stor tumme upp och tycker att fler borde kunna ta emot ensamkommande i sitt hem.

– Socialkontoret är verkligen fantastiska och ger stort stöd till oss. De har ett svårt jobb men väldigt viktigt, säger hon.

Fakta

Här kan man lyssna på podden

Mimmi och Shoaib spelar in ett poddavsnitt i veckan. Den heter ”Gåsmamman och den vingklippta pojken” och går att lyssna på här.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.