Shopping fram till Heron city

Carina Nyholm på Ikano Retail Centres menar att det finns ett tydligt släktskap med Ikea. En av entréerna kommer att ligga mittemot Ikeas huvudentré.
Carina Nyholm på Ikano Retail Centres menar att det finns ett tydligt släktskap med Ikea. En av entréerna kommer att ligga mittemot Ikeas huvudentré.
20 000 kvadratmeter blir ytan för handel när det nya shoppingcentret bredvid Ikea står klart i april 2014.

Men det är bara början. I nästa fas ska bygget fortsätta ända bort till Heron city. Då blir stor­leken densamma som världens största Ikea.

Så här långt har 60 000 ton sten sprängts och fraktats bort för att ge plats åt det nya shoppingcentret utanför Ikea. Det är Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bolag Ikano Retail Centres som bygger.

Bygget är försenat, det skulle ha invigts nu under hösten men beräknas just nu att stå klart för invigning under våren 2014. Orsaken är att man valt att ha två plan i stället för ett.

– Vi tappade lite fart när vi valde att ha ett plan till, säger Carina Nyholm, projektchef på Ikano Retail Centres.

Närheten till Ikea spelar in i bygget, entréerna till de två jättehusen ska ligga mitt emot varandra.

– Det är klart att det blir ett visst släktskap med Ikea, säger Carina Nyholm.

Även elektronikjätten i området kommer att få en egen entré in i det nya shoppingcentret, berättar Carina Nyholm.

Men det här är bara första etappen. I det man kallar fas 2 vill bolaget fortsätta bygga ut shoppingcentret, längs med Modulvägen ända bort till rondellen vid Dialoggatan och Heron citys p-platser.

– Målet för oss är att komma dit. Hur snabbt det sker eller om vi delar in det bygget i en eller två etapper vet jag inte i dag, säger Jan Kristensson, vd på bolaget.

Ikano Retail Centres äger marken, så långt är det grönt. Men bollen kommer senare att hamna hos beslutsfattarna i Huddinge kommun.

– Det är en diskussion vi behöver ta med dem, för det behövs en del ändringar i detaljplanen. Men vi vill komma i gång så fort som möjligt, säger Jan Kristensson.

Och då blir shoppingcentret betydligt större. Världens största Ikea, det i Kungens kurva, har en handelsyta på över 50 000 kvadratmeter.

– Ikea har fler våningar, men när det här är klart så blir det ungefär i den storleksordningen, säger Jan Kristensson.

I den del som står klar för shoppingsugna nästa år kommer det att finnas ”flera stora aktörer”, vilka det är hålls hemligt. Men här kommer bara att finnas ett enda kafé.

I den del man vill påbörja blir det desto mer utrymme för smak.

– Vi ser framför oss ett större mat- och kafékoncept. Det blir stora ytor för restauranger, säger Jan Kristensson.

Hur ser du på konkurrensen från till exempel Skärholmen?

– Det är klart att vi konkurrerar med andra men vi har olika typer av besökare. I Skärholmen har man närhet till kollektivtrafik. Vi bedömer att det finns ett starkt intresse att etablera sig här, säger Jan Kristensson.

Fakta

Shoppingkomplexet fyller helt kvarter