Shopping i sju våningar

Nu startar bygget av Mall of Scandinavia. Sju våningar, 250 butiker, biograf och möjligen ett badhus ska det bli.

– Ytan blir som NK, PUB, Åhléns, Sturegallerian och Gallerian tillsammans, säger Lars-Åke Tollemark på Unibail-Rodamco.

Grannar till Arenastaden bäva månde – nu är det dags för ytterligare en omgång av intensiv pålning. Med start i veckan ska cirka 10 000 betongpålar slås ner i marken för att galleriabygget inte ska börja luta som tornet i Pisa.

Pålningen, som ska pågå ända fram till årsskiftet, görs för att stabilisera den lermark som Mall of Scandinavia byggs på. Marken i Arenastaden består nämligen av gammal sjöbotten. Här låg Fröfjärden på yngre järnåldern. Fjärden var en del av Östersjön och har gett namn åt byn och gården Frösunda. Till byn hörde ett gravfält som låg ungefär vid Solna station, men som i dag är helt borttaget.

Men nu ska det gamla kulturlandskapet vigas åt en kultur mer typisk för vår tid – shopping. Mall of Scandinavia, Nordens största shoppinggalleria, byggs i sju plan och får sammanlagt 250 butiker.

– Ytan blir som NK, PUB, Åhléns, Sturegallerian och Gallerian tillsammans, säger Lars-Åke ”Låke” Tollemark, som är operativ direktör på ägaren Unibail-Rodamco.

Just nu pågår arbetet med att få fram rätt butiksmix. Stor vikt läggs vid att skapa någonting helt nytt som inte finns i Sverige.

– Vi bygger en shoppingdestination, en plats som folka ska resa till, säger han.

Ett sätt att skapa den känslan av nyhet är att till exempel ta in märken som inte finns i Sverige.

– I Täby tog vi in klädmärket Hollister, ungdomsmärket G-Star och spakonceptet Rituals. Vi tar in internationella aktörer, säger Lars-Åke Tollemark.

Unibail-Rodamco har en önskelista med märken som man vill locka till gallerian, men det viktigaste är att märkena känns rätt 2015, vid öppningen.

– Vi ska spänna över en bred prisbild, inte yttersta lyx men mycket trend och hype. Från svenska märken vill vi ha det senaste, deras citykoncept, säger Lars-Åke Tollemark.

Inte bara shoppingsugna ska få sitt. En biograf planeras, tillsammans med andra nöjen.

– Det kan handla om bowling, ett badhus, en spelarkad. Vi ska hitta nya internationella koncept.

Efter all shopping och kanske ett bad i poolen ska man även kunna äta en bit mat. Någon foodcourt, som är populärt i andra gallerior, blir det dock inte.

– Det är vi inte så förtjusta i. Det har en tendens att bli lite mycket skolmatsal över det hela. Vi ska hitta andra restaurangkoncept, säger Lars-Åke Tollemark.

Behövs verkligen mer shopping?

– Ja, Stockholm växer hela tiden, Fram till 2030 ska Stockholm växa med ett Göteborg. Man säger ju att stan växer med en SL-buss om dagen, säger han.