Shortsförbud – då väljer männen kjol

Kjol eller långbyxor är vad Arriva erbjuder som uniform. Shorts i sommar­värmen är däremot no no.

Det har lett till att 13 manliga med­arbetare på Roslagsbanan arbetar i kjol.

Tågföraren Martin Åkersten känner sig riktigt bekväm i kjolen. Det är i alla fall betydligt svalare än att arbeta i långbyxor de dagar som solen steker, menar han.

– Det är klart att folk tittar lite när man rör sig på perrongen, men det får man ta. Du ska veta att det kan bli över 35 grader varmt i vagnarna heta sommardagar, säger han.

Han är inte den enda som väljer kjol i stället för byxor bland de män som arbetar på Roslagsbanan. De senaste två veckorna har 13 män kommit till jobbet i kjol.

– Främst är det tågförarna, förstås. Vi blir inte lika uttittade. Men även några av dem som jobbar i vagnarna har hakat på.

Helst vill Martin Åkersten ha möjlighet att bära shorts i sitt arbete. Men vid ett möte om uniformerna i höstas fick han och hans kollegor veta att den möjligheten inte fanns. Kjol eller långbyxor är vad som gäller.

Något Tomas Hedenius, kommunikationschef vid Arriva, bekräftar det:

– Vår tanke är att man ska se snygg och proper ut när man företräder Arriva, och det här de uniformer som finns. Vill männen bära kjol så är det okej. Att säga åt dem att göra något annat vore diskriminering.

Ser shorts slafsigare ut än kjol?

– Ja, det ser lite mer avslappnat ut.

Hellre snygg och svettig än lite mindre välklädd och sval?

– Det här är första sommaren som Arriva kör Roslagsbanan så vi får se vad som händer. Det är självklart att vi lyssnar på alla synpunkter som finns. Sedan har vi har uniformsråd i september så då finns all möjlighet att diskutera frågan.

Det innebär alltså för männens del på Roslags­banan att det blir en sommar i kjol?

– Det ser ut att bli det ja.