Sickla kanal ska värma bostaden

Sickla kanal ska ge värme till bostaden.
Sickla kanal ska ge värme till bostaden.
I Hammarby sjöstad pågår ett projekt där Sickla kanal ska användas som energikälla till att värma bostäder.
Målet är att minska fastighetens energiförbrukning med 70 procent.
– Enligt kalkylerna ser det väldigt bra ut, säger Jörgen Lööf, energiansvarig i bostadsrättsföreningen Hammarby Kanal.

Bostadsrättsföreningen Hammarby Kanal vill testa att utvinna energi från Sickla kanal. Energi som ska användas för att värma upp fastigheten. Föreningen blir nu en del av ett demoprojekt där så kallade energikollektorer, en typ av teknik för sjövärme, placeras i kanalen intill fastigheten och kopplas sedan till fastighetens värmesystem.

– Enligt kalkylerna ser det väldigt bra ut, fastighetens energiförbrukning minskar med 70 procent, säger Jörgen Lööf, energiansvarig i bostadsrättsföreningen.

Tekniken liknar på flera sätt hur bergvärme fungerar, men det som ska installeras här är ett antal energikollektorer, en typ av värmeväxlare, i en kassett som placeras i vattnet. Vattnet strömmar igenom energikollektorerna och värmen omvandlas till energi som leds till den värmepump som installeras i fastigheten.

Installeras i sommar

Initiativtagare till projektet är Sjöstadsföreningen och innovationsplattformen Electricity som leder föreningens energisatsning.

– Det är mycket vatten i sjöstan som är i rörelse, vilket gör det väldigt lämpligt för den här typen av energilösning, säger Jörgen Lööf.

Målet är att energikollektorerna installeras redan till sommaren, men det kan påverkas av ansökningar om tillstånd. Det är energiteknik-företaget Evertech som står för tekniken och installationen, men en förutsättning för att demoprojeketet blir av är att Energimyndigheten beviljar stöd för projektet.

Faller projektet väl ut så är Hammarby Kanal förmodligen intresserade av att köpa ut tekniken för att på sikt kunna bli självförsörjande.

– Då blir vi även producenter och inte bara konsumenter av energi. Sen kommer projektet att utvärderas efter något år och ser det bra ut så är det säkert flera föreningar som vill göra samma satsning, säger Jörgen Lööf.

Används i Vilhelmina

Även om tekniken liknar bergvärme så har den en del fördelar enligt Evertechs affärsområdeschef Martin Johem.

– Vattnet flödar hela tiden vilket ökar cirkulationen och det håller alltid en temperatur på minst tre till fyra grader. Så tekniken har högre verkningsgrad och större säkerhet i energitillförsel. Sedan är den lättare att placera, säger han.

I Vilhelmina kommun har Evertech redan testat tekniken. Där värms en idrottsanläggning upp av en närliggande sjö.

– Det har fungerat väldigt bra trots att sjön är ganska liten och har stillastående vatten. Så förutsättningarna i Sickla kanal är bättre.

Kyla från kanalen

Även White Arkitekter använder sig av kanalen på ett energismart sätt vid sitt kontor i Norra Hammarbyhamnen. Intill kajen finns ett intag som leder in vatten från kanalen in i kontorsbyggnaden. Vattnet cirkulerar sedan i byggnadens golvvärmesystem, men det kan både värma upp och kyla ner kontoret beroende på om vattnet är kallare eller varmare än temperaturen i lokalen.

– Vi använder det för kyla framförallt, det är ganska kallt vatten på 16-17 grader som cirkulerar. På ett kontor är det viktigast med nedkylning till skillnad från i bostäder där värme är det viktigaste, säger Linda Mattsson, arkitekt på White Arkitekter.

Hon var med och ritade ”Katsan”, som byggnaden heter, och systemet har funnits sedan kontoret byggdes 2003.

– Det har fungerat jättebra och vi har ett väldigt behagligt klimat inne hos oss. Sedan använder byggnaden väldigt lite energi, säger Linda Mattsson.