ANNONS

Sicklamordet och Shayan Gaffs död granskas

Shayan Gaff, Nacka, sköts ihjäl i Segeltorp den 21 oktober
Shayan Gaff, Nacka, sköts ihjäl i Segeltorp den 21 oktober
Tre grova brott med misstänkt gängkoppling som polisens forskningsgrupp nu ska skärskåda är utredningen av Sicklamordet 2017, dödsskjutningen av Nackabon Shayan Gaff i oktober 2018, och våldsbrotten i Flemingsberg och Huddinge i september.

ANNONS

En av mordutredningarna som forskarna ska granska är utredningen av Sicklamordet hösten 2017, då en 35-årig man sköts till döds på öppen gata.

Gunnar Appelgren, kriminalkommissarie och chef för forskargruppen, säger att han inte kan gå in på detaljer om enskilda utredningar men på Mitt i:s fråga om polisen inte borde ha tagit en person som skjuter med automatvapen på öppen gata, svarar han:

– Jo, det borde man kunna göra.

Kan vara parallellfall

Han nämner dubbelmordet i Linköping 2004 som ett liknande fall där mördaren ännu går fri, där två personer knivdödades på öppen gata. Förundersökningsledaren har enligt Expressen sagt att en förklaring kan vara att gärningspersonen tillfälligt vistades i Sverige.

Sicklamordet kan vara ett parallellfall, någon utanför Sverige kan ha fått uppdraget att skjuta 35-åringen.

– Det kan finnas olika förklaringar, säger Gunnar Appelgren.

Shayan Gaff-utredningen granskas

Andra uppmärksammade skjutningar i länet på senare tid där utredningen ska granskas, är bland annat dödsskjutningen av en ung man i Segeltorp, Shayan Gaff från Nacka. Polisens utredare tror att Shayan Gaff blev skjuten av misstag, att han togs för någon annan.

ANNONS

Huddingeskjutningar granskas

Ett tredje aktuellt fall med möjlig koppling till gängkriminalitet, och som också de kommer att granskas av forskarna,  är de många skjutningarna i Flemingsberg i september.