ANNONS

Sidas flytt från Östermalm kan bli dyr historia

Isabella Lövin och Ebba Östlin om Sidas flytt från Valhallavägen till Botkyrka
Isabella Lövin (MP) och Ebba Östlin (S) om Sidas flytt från Valhallavägen till Botkyrka.
Sidas flytt från Vallhallavägen till Botkyrka kan bli dyrare än myndigheten förutsåg.
– Nu vet vi att det kanske kommer att kosta mer pengar. Men hur det ska hanteras, det vet vi inte, säger Sidas projektledaren till tidningen Omvärlden.
ANNONS

Det var i slutet av januari förra året som Sida och Botkyrka kommun gick ut med att myndigheten kommer att flytta till Botkyrka. Ett år senare säger myndighetens projektledare till tidningen Omvärlden att flytten kan bli dyrare än man tänkt och att flytten inte kan bli av innan 2022.

Sida: ”Mer krångligt”

Enligt tidningen har både Sida och Botkyrka kommun och konstaterat att det inte finns några kontorslokaler som rymmer myndighetens 500 anställda.

– Jag tror även regeringen inte riktigt insåg att det faktiskt inte fanns någon befintlig kontorslokal i Botkyrka. Det gör att det blir mer krångligt förstås, säger Rebecka Orrenius Alffram som är projektledare på Sida till Omvärlden.

”Nytt hus måste uppföras”

Enligt tidningen skulle ett tillräckligt stort kontorshus kosta en halv miljard kronor att bygga. Myndigheten kommer inte att stå för byggkostnaderna utan hyra vilket riskerar att bli dubbelt så dyrt som Sidas nuvarande hyreskostnader skriver tidningen. I dag betalar myndigheten 30 miljoner kronor per år i hyra.

– Oavsett vart vi flyttar så kommer det att kosta pengar. Det gör det varje gång. Att Botkyrka blir lite dyrare beror på att ett nytt hus måste uppföras, vilket kan medföra merkostnader. Men jag kan inte svara på var de pengarna ska komma ifrån, säger Rebecka Orrenius Alffram.

Flyttkostnader: 80 miljoner

Sida beräknar själva flyttkostnaderna till 80 miljoner enligt Omvärlden, och utöver det finns flera osäkra faktorer som kan ge en dyrare flytt.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.