Röda siffror för DS – går back 150 miljoner

Överläkare Johan Styrud diskuterar med Jens Sjöström om Danderyds sjukhus.
Överläkare Johan Styrud diskuterar med Jens Sjöström om Danderyds sjukhus.
Nu ska Danderyds sjukhus ta över 300 operationer från KS samtidigt som läkare larmar om för högt tryck.
– Det råder en oerhörd pressad situation för oss här, säger Johan Styrud som är överläkare på Danderyds sjukhus.

Danderyds sjukhus räknar med ett underskott på 150 miljoner under 2018. Dessutom larmar läkare om en ohållbar situation då trycket på sjukhuset är stort. Nu ska dessutom 300 operationer flyttas till Danderyd för att avlasta Karolinskas operationskö som ligger på 900 stycken.

– Det finns alltid en gräns hur mycket man klarar av, säger överläkare Johan Styrud till Mitt i.

I måndags besökte oppositionslandstingsrådet Jens Sjöström (S) Danderyds sjukhus för att prata om situationen inom vården. Efter besöket hade han många åsikter.

Bland annat vittnade Sjöström om patientplatser placerade i matsalen i väntan på vårdplats. Det är något sjukhuset redan i höstas fick kritik av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för.

– Det är fruktansvärt för både personalen på sjukhuset och för patienterna. Oerhört integritetskränkande för patienterna att till och med få ligga i en matsal. Personalen gör vad de kan, men de arbetar under oerhört hårda villkor. Här måste de styrande landstingsmoderaterna ta sitt ansvar, säger Jens Sjöström.

Oppositionen anser att situationen på sjukhusen är resultatet av en bristande personalpolitik. De menar att det finns läkare och sjuksköterskor men att de inte vill jobba i Stockholms läns landsting under de förhållanden som råder idag.

Alliansen anser att vården är bra

Alliansen som är de som styr i landstinget ska under året skjuta till mer pengar till akutsjukhusen i länet och menar att vården i Stockholm är mycket bättre än vad oppositionen vill få det att låta.

– Akutsjukhuset får 340 miljoner kronor extra i år. Dessa har vi kunnat friställa för att vi har en god ekonomi i vårt landsting, säger sjukvårdslandstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M).

Nya närakuter igång

Angående underskottet på Danderyds sjukhus är Marie Ljungberg Schött inte orolig. Hon menar att i och med de nya närakuterna som nu i februari har öppnat är tanken att de ska avlasta akutmottagningarna så patienter får ett snabbare omhändertagande.

– Vården i Stockholm är fantastiskt bra om man ser till hur det ser ut i övriga Sverige men man ska aldrig vara nöjd, det kan alltid bli bättre. Till exempel kan regeringen hjälpa till att skapa fler utbildningsplatser, säger hon.