Nya siffror: Så många sökte sig till Danderyd

Hård kamp om eleverna i Danderyd.
Hård kamp om eleverna i Danderyd.
I förra veckan stängde gymnasieantagningen och i april kommer de preliminära beskeden. Men Mitt i kan redan nu avslöja hur många som sökt de respektive skolorna i nordöstra delen av länet.

Under natten mellan torsdag till fredag stängde gymnasieantagningen. Nu står många ungdomar inför en nervös väntan fram till den 16 april då man får reda på de preliminära antagningsbeskeden. Men Mitt i kan redan nu avslöja siffror för hur högt söktrycket var på gymnasierna i kommunerna Danderyd, Täby, Österåker och Vallentuna.


Antal förstahandssökande till samtliga gymnasier i kommunerna:

Källa: gyantagningen.se


 

Mitt i har tittat närmare på de större skolorna i de respektive kommunerna. De som har fått flera förstahandssökande sedan i fjol är Tibble, Danderyds Gymnasium och Österåkers gymnasium. Tibble är populärast med 643 förstahandsansökningar.

Det är också den femte mest populäraste skolan i hela Storstockholm, sett till antalet förstahandssökande. På Danderyds gymnasium pekar kurvan uppåt.

– Vi har tittat på sammanställningen och ser en ökning i andelen förstahandsväljare. Det är vi väldigt glada för. Vi har samma linjer i år som föregående men vi jobbar hela tiden med program och inriktningar för att göra det ännu mer attraktivt för eleverna, säger Viktoria Wallin som är rektor på Danderyds gymnasium till Mitt i.

Danderyds gymnasium ökar

Danderyds gymnasium kommer plats nummer tre när det gäller popularitet med 360 sökande i första hand, strax efter Täby enskilda som hade 386 och före Åvas 301.

Viktor Rydberg lockade 235 sökande i första hand medans Marina läroverket hade 164.


Andel förstahandssökande hos de stora skolorna i kommunerna 2018/2017

* Siffrorna är i procent. Listan omfattar inte förstahandssökande till alla skolor i området utan redovisar bara andelen sökande till de stora gymnasierna i Täby, Danderyd, Österåker och Vallentuna. Källa: gyantagningen.se