ANNONS

Siffror ska hindra krockar

Nya markeringar ska leda bilisterna rätt – till väg 75 eller väg 222.
Nya markeringar ska leda bilisterna rätt – till väg 75 eller väg 222.
Trafikfilerna på Värmdöleden, i höjd med infarten till Södra länken-tunneln, har nu målats om.

Förhoppningen är färre olyckor i den så kallade Kaffebacken.
ANNONS

De ommålade trafikfälten på Värmdöleden i västlig riktning, i höjd med infarten till Södra länken-tunneln, har funnits på plats i några veckor.

Körfältet längst till vänster i backen ner mot tunneln har hittills använts både av bilister som ska fortsätta ner i Södra länken-tunneln och av bilister som ska köra om bilen framför och sedan fortsätta rakt fram i riktning mot Danviksbron. Det har lett till farliga filbyten och en risk att inte blir insläppt i tunnelfilen.

Flera trafikolyckor har inträffat i backen de senaste åren, främst påkörningar bakifrån. 2013 polisanmäldes tio trafikolyckor på platsen, varav tre svåra.

Nu har körfältet längst till vänster fått en tydlig markering som visar att den leder till väg 75, Södra länken-tunneln. Förhoppningen är att det ska få trafiken att flyta bättre.

– En konsult har tittat på det här, vi gör som konsulten rekommenderar, säger Peter Behrman, presskommunikatör på Trafikverket.

Om det också kommer att minska antalet olyckor går ännu inte att säga, enligt Peter Behrman.

Men enligt honom talar Trafikverkets erfarenhet för att en sådan här justering av trafikfiler leder till förbättringar. Även små förändringar kan leda till förbättringar i trafiken, säger han.

– En liten åtgärd kan ge betydande effekter.

Trafikpolisen i Nacka har inte heller de hunnit bilda sig en uppfattning om eventuella effekter av åtgärden. Förhoppningen är att justeringen ska leda till förbättringar, säger Tomas Samuelsson, trafikpolisen.

ANNONS

– Naturligtvis är förhoppningen att det blir färre olyckor. Jag tror att det finns förutsättningar för att det ska bli bättre.

30 000 fordon kör på Värmdö­leden varje dygn.

Vad tycker du om tydligare körfält i Kaffebacken?

Anna Hagström, 37 år.

– Det har blivit säkrare. Men det behöver även skyltas så att bilisterna förstår att vänsterfilen leder till Södra länken.

Vasilis Vulalas, 64 år.

– Det är jättebra, det känns mycket tryggare att köra där nu. Det behövdes. Ibland har jag sett bilister som kör slarvigt i Kaffebacken.

Hannes Theander, 28 år.

– Jag har själv kört fel när jag ska köra ner i Södra länken-tunneln. Det allra bästa hade varit om de byggt om vägen och lagt avfarten i höger körfält.

Cassandra Sporre, 20 år.

– Jag åker där varje dag men har faktiskt inte tänkt på det. Ibland kan det kännas lite obehagligt att köra i körfältet ner till Södra länken-tunneln.

Juri Zaitsev, 61.

– Jag tycker att det är ganska bra. Jag brukar främst köra där på helger. Själv har jag inte råkat ut för något och har inte heller tänkt på om andra kör för fort.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.