Signalisten positiva till rökfria hyreshus

I Sundbyberg gör Förvaltarens nya rökfria hyreshus succé. Även Solnas kommunala bostadsstiftelse Signalisten tror att rökfritt är framtiden.

– Det kan jag mycket väl tänka mig. Vi har faktiskt diskuterat det lite grann, säger Catarina Johansson Nyman, vd på Signalisten.

Anledningen är att det är en fråga som engagerar många hyresgäster, menar hon.

– Vi får ju klagomål om grannar som röker på balkongen och vid allmänna utrymmen. Eller att det kommer in via ventilationen i framförallt äldre hus. Det finns en sådan trend överallt i samhället, säger Catarina Johansson Nyman.

Just nu har Signalisten inga nya hyreshus på gång, så frågan ligger lite på vänt. Exakt hur man ska ta sig an den är inte bestämt.

– Det är inte säkert att vi bygger alla nya hus som rökfria, men vi kommer säkert göra det i något eller några projekt. Då blir det lättare från början, för då vet folk när de flyttar in att det är rökfritt.

Företaget har sedan ett och ett halvt år tillbaka rökfri arbetstid, vilket betyder att man bara får röka på lunchrasten.

– Vi jobbar mycket med friskvård inom Signalisten, eftersom vi vill kunna rekrytera de bästa till företaget, och för att satsa på att hålla folk friska och så att de mår bra. Vi erbjöd alla rökare en rökavvänjningskurs, säger Catarina Johansson Nyman.

Ungefär sju eller åtta av Signalistens anställda var rökare, och många av dem nappade, även snusare.

– Många var nöjda att de fick en chans att sluta röka.

Rökfri arbetstid är en trend i många av Sveriges kommuner. Hittills har 206 av 290 kommuner fimpat på jobbet. Solna stad är dock inte en av dem.

– Nej, vi har ingen övergripande plan på det sättet. Vi satsar mycket tid och energi på hälsofrämjande åtgärder och har nästan de bästa sjuktalen i länet. I de fall som det skulle kunna vara aktuellt så finns det möjlighet att gå via företagshälsovården, säger Sofia Birk, HR-chef på Solna stad.

Att införa ett rökförbud är inget som diskuteras just nu.

– Det är ju en ganska ingripande fråga. Det måste finnas en förankring, säger hon.

Fakta

Rökfritt en trend i samhället

I januari 2015 hade 206 av landets 290 kommuner infört rökfri arbetstid.

I Solna är 10 procent av befolkningen dagligrökare, 12 procent röker då och då och 15 procent är före detta rökare.

28 procent av tjejerna i årskurs 2 på gymnasiet i Solna röker, mot 16 procent av killarna.

Regeringens nya mål är rökfria uteserveringar, lekparker och andra allmänna platser år 2015. Sedan i våras är det rökförbud på SL:s perronger.