Min lokala hjälte

Sigrid från Sjöstan nya mästerkocken

Sveriges mästerkock bor i Hammarby sjöstad. Med pilgrimsmussla, hälleflundra och chokladmaräng tog översättaren Sigrid Bárány juryn med storm.

Nu satsar hon på en ny karriär.

– Det är fantastiskt, nu kan jag verkligen bygga vidare på det här, säger Sigrid Bárány som i onsdags vann TV4:s amatörkocktävling ”Sveriges mästerkock”.

Hennes finalmeny bestod bland annat av carpaccio på pilgrimsmussla, ugnsbakad hälleflundra med rödvinssås och choklad pavlova med apelsincurd.

Sigrid Bárány är uppvuxen men en mamma som älskade att experimentera i köket och en pappa som gjorde storkok på söndagarna. Själv började hon med omeletter när hon var tio år och sedan har det rullat på.

Viktigast tycker hon det är att laga mat med känsla.

– Mat är så laddat med känslor och minnen. Man kan använda känslorna för att ge maten ett mer personligt uttryck, säger hon.

Det kan handla om att bli lugn eller att behålla sin energi. För att pigga upp någon som är ledsen tycker hon man ska laga det man själv upplever som tröstande.

– I mitt fall är det risotto. När jag äter det känner jag hur värmen sprider sig i själen. Det är mycket smak men ändå ganska milt. Man blir varm ut i fingerspetsarna, det är som att få en kram.

Priset i tävlingen är 250 000 kronor och att få ge ut en egen kokbok. I Sigrid Báránys kokbok representerar de olika kapitlen olika känslor som hon vill uttrycka eller vill att den som äter maten ska uppleva.

Huvudkapitlet som hon tycker är mest representativt för hennes vanliga matlagning heter ”Varma kramar” och innehåller rätter som anka med katrinplommonsås och lammstek med potatiskaka.

Fram tills nu har Sigrid Bárány arbetat som översättare men nu hoppas hon på en ny karriär.

– Jag vill bli Sveriges Nigella, så att jag kan sprida min matfilosofi. Och så vill jag köpa en lägenhet i Budapest där jag kan ha ett testkök och prova fram recept, för de har så bra råvaror där, säger hon.

Fakta

Älskar panerad oxmärg

Namn: Sigrid Bárány.

Bor: Hammarby sjöstad.

Ålder: 36.

Familj: Sambon Joel.

Yrke: Översättare, men vill bli en svensk Nigella Lawson.

Favoritmat: ”Panerad oxmärg är van­sinnigt gott.”

Aktuell: Vunnit TV4:s tävling ”Sveriges mästerkock”.