Den 25 april började den nya lagen gälla, som ska ge polisen möjlighet att visitera personer utan konkret brottsmisstanke, inom platsspecifika och tidsbegränsade zoner.

– Jag har hört att folk har farhågor om att polisen ska kontrollera vem som helst. Att ha säkerhetszoner kommer med en viss risk, för vi måste ha precision i det vi gör för att vara trovärdiga i de områden där vi har mest fokus, säger Stephan Kiernan, chef för Lokalpolisområde Sollentuna.

Sigtunas kommunpolis John Norberg tror i nuläget inte att den nya lagen kommer påverka så mycket i kommunen.

– Det påverkar inte vårt jobb mer än att det finns möjlighet att använda det här. Vi kommer inte ändra arbetssätt, säger han.

Han beskriver det som att att polisen kommer fortsätta jobba som de redan gör, men utrustade med ytterligare ett verktyg om situationen kräver.

Fokus på tydlig kommunikation

Samtidigt delar han kollegan Stephan Kiernans farhågor om risk för ökat misstroende mot polisen.

– Vi jobbar bra med den frågan internt. Man ska, när det finns möjlighet, förklara vad vi gör. Vi kommer aldrig, i Lopo Sollentuna, hamna i situation där vi slentrianvisterar folk, säger John Norberg. 

Tas beslut om att införa visitationszoner, eller säkerhetszoner som är termen polisen använder, tror John Norberg att polisen kommer ha extra fokus på kommunikation med allmänheten.

– Om vi skulle utlysa en sådan säkerhetszon kommer vi definitivt förklara vad det är som händer för de som är där och kanske påverkas genom att stoppas av polisen och visiteras, säger han.

Visitationszonerna har fått skarp kritik av flera remissinstanser, bland andra Brottsförebyggande rådet, Diskrimineringsombudsmannen, Bris och Justitiekanslern.

Även inom polisen finns åsikten att zonerna riskerar att skada allmänhetens förtroende för polisen.

För att en visitationszon ska införas krävs emellertid beslut av åklagare och det ska handla om en påtaglig risk för skjutningar eller sprängningar i ett område på grund av ”en konflikt mellan grupper”.

– Det dödliga skjutvapenvåldet har varit på oacceptabel nivå i flera år, så vi måste kraftsamla i samhället, säger Stephan Kiernan.

Lokalt i Sigtuna kommun hoppas John Norberg att beslutet kan ge effekt.

– Jag hoppas att det kommer ha en brottsförebyggande effekt. Det är en av tankarna bakom förslaget. Sedan får man se hur det tas emot och vad som händer. Man hoppas ju på att man inte kommer behöva använda det, säger han.