ANNONS

Silhuetthuset hovet gillar – men inte Bruno

Bruno Guilotte tycker att det nya silhuetthuset på Kvarnholmen är "förfärligt"
Bruno Guilotte tycker att det nya silhuetthuset på Kvarnholmen är "förfärligt"
Såväl gemene man som kungens anställda reagerar.
Men på olika sätt.
De kolossala silobyggnaderna på Kvarnholmen från 30-talet har ersatts av ett lika kolossalt bostadshus.
ANNONS

Bruno Guilotte bor i en fastighet på Kvarnholmen med utsikt mot vattnet.

Det var först när han tog en promenad på Djurgården, på andra sidan vattnet, som han riktigt förstod hur stort det bostadshus som byggts vid sidan av hans fastighet egentligen är.

Blev paff

– Jag blev alldeles paff, jag fick nästan en klump i magen. Jag trodde den nya fastigheten skulle vara historiskt betingat och ha anammat den gamla siloformen, exempelvis tre runda bostadsfastigheter, säger Bruno Guilotte och tillägger:

– Våra vackra hus försvinner helt i silhuetten.

Bruno Guilotte säger att många av de som tog del av förslagen när det fanns chans att lämna synpunkter inte insåg hur stor fastigheten skulle bli.

– Jag tycker att det är vilseledande hela projektet. Det började med mycket gulligull och rädda Kvarnholmens historia. Nu finns ingen historia kvar, tycker Bruno Guilotte.

Blev förvånade

Magnus Andersson är slottsfogde på Kungliga Djurgårdens förvaltning. Det nya bostadshuset på Kvarnholmen är väl synligt från Djurgården, som årligen besöks av 15 miljoner besökare.

ANNONS

– Även vi blev förvånade. Vi har noterat att det dyker upp i oväntat vinkel, som Globen en gång gjorde. Det här läget, Kvarnholmen, är synligt från Djurgården och alla som kommer med båt i Stockholms inlopp, säger Magnus Andersson.

Tidigare låg stora silobyggnader på platsen. Sedan revs silobyggnaderna och nu ersätts de enligt Magnus Andersson av en bostadsvolym i motsvarande format.

– Jag kan tycka att dom här volymerna är en del av Stockholms stadsbyggnadshistoria, säger Magnus Andersson. Volymen är redan intecknad i stadslandskapet. Den stora skillnaden är att det är en byggnad som lyser nattetid. Man har accepterat byggnaderna på Kvarnholmen i historisk tid. Man måste ge byggnaden hemortsrätt.

Cathrin Bergenstråhle (M), ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, skriver i ett mejl till Mitt i att bygglovet gavs enhälligt av politikerna i Nacka och själv har hon bara fått höra positiva omdömen om huset:

– Jag gillar att huset syns och tycker arkitekturen passar in. Men smaken är som bekant delad, säger Cathrin Bergenstråhle.

”Skräckexempel”

Bruno Guilotte konstaterar att han nu får leva med det här grannhuset:

– Ja, vad ska man göra? Det är ett skräckexempel på hur historiska miljöer vandaliseras, tycker Bruno Guilotte.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.