Elever i Silverdal ordnade sin egen manifestation för klimatet

Klimatmanifestation Silverdal
Olivia Redgrave, Enya Harmark, Sigrid Stjernberg och Clara Fuentes Eliasson från Rådan.
Klimatmanifestation Silverdal
Eleverna på Futuraskolan Rådan hade bjudit in elever från Silverdals andra skolor.
Inspirerade av Greta Thunberg bestämde sig elevrådet på Futuraskolan Rådan i Silverdal för att genomföra en egen klimatmanifestation, på hemmaplan.
Elever från alla skolor i Silverdal bjöds in och många dök upp på ängen intill Parkpromenaden i morse.

– Vi i elevrådet har planerat det här ett tag och sökt tillstånd och sådant. Det är jättecool att nu händer det äntligen, säger Olivia Redgrave, ordförande i elevrådet för årskurs 6–9 på Futuraskolan Rådan.

En stund senare stegar hon och en handfull andra elever upp på en liten kulle och hälsar alla elever som har samlats välkomna.

Klimatmanifestation Silverdal

Några elever från elevrådet på Futuraskolan Rådan hälsar alla välkomna. De hade affischerat om klimatmanifestationen i området och även bjudit in eleverna på skolorna Silverbäcken och Utbildning Silverdal. Foto: Tomas Stark

– Tack för att ni har kommit hit, att ni visar att ni bryr er. Vi är här i dag för att stötta Greta Thunberg i hennes kamp för att rädda klimatet, men också för att sprida kunskap om hotet mot klimatet. Vi ska ha en manifestation, hålla tal och sjunga ramsor!

”Vi börjar här i Silverdal”

Många av eleverna på Futuraskolan Rådan var med på den stora klimatstrejken inne i stan i mitten av mars, då Sollentuna var en av få kommuner i länet som uppmanade rektorerna att ge ledigt för de elever som ville vara med på den globala klimatmanifestationen.

– Vi tog inspiration av Greta och kom på att vi ville ha en manifestation här i Sollentuna också. Först hade vi tänkt ha det större, i Sollentuna centrum, men sedan tänkte vi att vi börjar här i Silverdal. Greta Thunberg började också som en liten grej – nu är det flera 100 000 som manifesterar, säger Olivia Redgrave.

Kommer ni att arrangera fler manifestationer i Sollentuna?

– Inte varje fredag, men absolut igen. Vi vill ge influens till andra skolor också. Det viktiga är att sprida kunskapen, att nå fler, att få till en skillnad. Och vi vill bevisa för den äldre generationen att vi bryr oss.