Min lokala hjälte

Silvermedalj till ostkaka från Lidingö

Glada silvermedaljörer. Sophia Nygård, Elfvik och Elin Rydström, Lovö.
Glada silvermedaljörer. Sophia Nygård, Elfvik och Elin Rydström, Lovö.
Kossan Snövit har bidragit med mjölk till ostkakan.
Kossan Snövit har bidragit med mjölk till ostkakan.
Sophia Nygårds ostkaka från Elfviksmejeriet Geten Gerda och Ko fick silvermedalj på ostfestival.
– Det kändes stort i det sammanhanget med så många garvade ystare och mejerister, säger Sophia Nygård.

Det var på Ostfestivalen på Münchenbryggeriet förra helgen som Sophia Nygårds ostkaka prisades i kategorin ”Övriga ostar och ostkaka”.

– Det kändes stort i det sammanhanget med så många garvade ystare och mejerister från hela landet, säger Sophia Nygård.

Hon driver mejeriet Geten Gerda och Ko på Elfvik, Lidingö. Det är ett av få mejerier i Stockholm.

Trots mejeriets namn är den prisade ostkaka gjord på komjölk från den ekologiska gården Lovö prästgård, Ekerö.

Hemligheten är att ostkakan görs på dagsfärsk mjölk.

Såhär gör man ostkaka: Mjölken värms till 35 grader, sedan tillsätts löpa och vetemjöl. När den har vilar uppstår ostmassa som bryts, rörs och dräneras. Därefter tillsätts grädde, ägg, socker, sötmandel, bittermandel och litet salt. Slutligen gräddas kakan i ugn.

Ostkakan från Elfvik säljs bland annat på lokala matbutiker på Lidingö.