ANNONS

Simba ska hjälpa skolbarn att läsa

Iker Leguizamon, Abrar Al-Rubei och Simba hjälper varandra med läsningen.
Iker Leguizamon, Abrar Al-Rubei och Simba hjälper varandra med läsningen.
Att öva på läsning är roligare när Simba är med. Det kan Iker och Abrar på Brunnaskolan intyga. De hjälper specialpedagogen Cecilia Biverot att träna Upplands-Bros första pedagoghund.
ANNONS

Iker Leguizamon är åtta år och går i trean på Brunnaskolan. Han sitter vid en skolbänk i specialpedagogen Cecilia Biverots arbetsrum med en bok uppslagen framför sig och en hundgodis i sin knutna hand.

På en stol mitt emot sitter golden retrievervalpen Simba och tittar uppmärksamt när Iker för handen över raderna med text när han läser. När Iker har läst ett stycke uppmanar Cecilia honom att belöna Simba med hundgodisen.

Simba får en godis av Iker Leguizamon som belöning för uppmärksamt lyssnande.

Att kunna sitta och lyssna när elever läser är en av de uppgifter Simba får träna på nu när han håller på att utbildas till pedagoghund. Han ska bli en hjälp i Cecilia Biverots arbete som specialpedagog genom att bidra med lugn, koncentration och motivation till de elever i behov av extra stöd som Cecilia jobbar med.

Ökar motivationen

– Barnen tycker att det blir roligare. Motivationen till att lära sig saker och öka läshastigheten tror vi också på. Det har vi märkt redan, säger Cecilia Biverot.

Att Brunnaskolan skulle få en egen pedagoghund bestämdes för ungefär ett år sedan sedan. Cecilia tog upp sin ambition på ett medarbetarsamtal med skolans rektor Ulla Halling som sa ja direkt.

Lydig, busig och gosig. Abrar Al-Rubei tycker att Simba är en bra hund.

– En kollega till mig kände till en bra kennel som jag hörde av mig till. Det är viktigt att hunden har ett stabilt psyke, att den är bra mentalt. Det krävs lite extra av en sådan här hund jämfört med en familjehund, säger Cecilia Biverot.

ANNONS

I våras började utbildningen. På Svenska Pedagoghundsinstitutet går Cecilia och Simba en drygt ettårig utbildning för att bli ett så kallat pedagoghundsteam.

– Jag lade mycket tid på att hitta en bra utbildning, det tog veckor att gå igenom. Jag tycker det är viktigt med en bra utbildning så att det blir seriöst.

Cecilia Biverot, specialpedagog på Brunnaskolan.

Tränar på att träffa människor

Under utbildningen lär sig Cecilia Biverot om hur hunden kan användas på ett pedagogiskt sätt och Simba tränar just nu på att hålla sig lugn i olika miljöer och i möten med olika människor.

Eleven Iker Leguizamon blev glad när Cecilia under en lektion berättade att han skulle få jobba ihop med Simba.

– Jag blev så taggad, när jag gick ut därifrån hoppade jag omkring. Han är det bästa med skolan, säger Iker.

Vad är det som är bra med Simba?

– Att jag får träna honom och klappa honom. Han har så mjuk päls också, säger Iker.

Nioåriga Abrar Al-Rubei, som också är en av Cecilias elever, är också med och tränar Simba.

– Jag tycker det är väldigt kul med en hund. Simba är inte dum och arg, utan lydig ibland och busig ibland. Han är en väldigt bra hund, säger Abrar.

Hur är det att läsa för Simba?

– Jag tycker det är väldigt kul. För ibland är man trött på att läsa, men när man har en hund med vill man läsa, säger Abrar.

I januari ska Simba genomgå ett test för att utvärderas pedagoghund, och om allt går vägen kommer han att vara färdigutbildad under nästa år.

Fakta

Pedagoghund

Utbildningen. Är ett till ett och ett halvt år lång. Hundföraren måste ha lärarexamen. Målet är att hunden ska fungera som som en dörröppnare till lärandet och socialt kitt mellan lärare och elev.

Allergi. På Brunnaskolan kommer hunden endast vistas i Cecilias arbetsrum som ligger nära en entré. Alla tvättar händerna efter lektion. Hunden tvättas en gång i veckan med allergischampo som minskar allergener i pälsen.

Pedagoghund. Kan exempelvis användas i arbete med elever med läs- och skrivsvårigheter, neuropsykriatiska funktionshinder och sociala svårigheter.

Forskning. Flera studier har gjorts på hundars positiva påverkan på människor inom vård och skola. En studie vid Linnéuniversitetet visade att hundens närvaro höjer koncentration, trygghet och självförtroende.

Bloggar. Barnen hjälper till att skriva en blogg om Simbas liv pedagoghundensimba.blogg.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.