ANNONS

Ny simhall planeras i Västertorp

Västertorps simhall
Västertorps simhall är för sliten – nu planerar staden en ny simhall.
Saga Berlin klottrade ner Hägerstensbadet. Klottret på bilden är inte hennes verk.
Här, i närheten av Hägerstensbadet, kan den nya simhallen komma att byggas.
I åratal har renoveringen av Västertorps sim- och idrottshall stötts och blötts. Någon upprustning av den slitna hallen ser det inte ut att bli – i stället ska en ny hall byggas.
Den 14 februari ska exploateringsnämnden fatta beslut om en markanvisning för den nya hallen.
ANNONS

I åratal har frågan om Västertorps sim- och idrottshall utretts. Hallen byggdes på 70-talet och har länge haft behov av upprustning. Redan 2015 utredde idrottsförvaltningen om hallen skulle renoveras – eller om en helt ny skulle byggas.

Och nu verkar beslutet ha landat i att en ny hall ska byggas och den gamla rivas. Den 14 februari ska exploateringsnämnden fatta beslut om en markanvisning för en ny hall, innan detaljplanearbetet kan börja.

Enligt förslaget ska hallen placeras mellan tunnelbanan och E4, i närheten av Mellanbergsparken.

– Hallen ligger i dag på en väldigt bra plats och när man tittar i söderort gäller det att utnyttja områden, säger Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden.

Kan byggas intill E4

Markanvisningen gäller ett större område. Exakt var den nya hallen skulle byggas kommer i så fall att bestämmas i detaljplanen. Men Johan Nilsson har en idé.

– Jag tycker att den nya hallen ska ligga längst bort mot E4, den platsen utnyttjas inte i dag och går inte att använda till så mycket annat. Man kan inte bygga bostäder så nära motorvägen, men man kan bygga bostäder på den befintliga platsen.

Johan Nilsson (M) är stadsdelsorförande i Älvsjö.

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden, vill se en ny simhall längs med motorvägen. Foto: Anna Z Ek

Det finns tankar om att bygga den i närheten av utomhusbassängen Hägerstensbadet..

ANNONS

– Kanske kan man integrera det med simhallen så att man kan simma in och ut. Men det är bara mina tankar, säger Johan Nilsson.

Behöver vara större

Än så länge finns det inga klara planer på hur hallen ska byggas, men enligt Johan Nilsson måste den uppfylla samma behov som dagens simhall – och lite till.

– Jag har tagit emot flera synpunkter från folk som bor här ute. Det finns ett mycket större underlag i dag och den nuvarande hallen är för liten. Det finns klubbar för dykning, undervattensrugby och simhopp som behöver ett helt annat djup. De möjligheterna finns inte i den gamla hallen, men med en ny hall finns möjligheten att bygga större.

Gamla hallen öppen under byggtiden

En annan fördel är att man kan låta den gamla hallen stå kvar under byggtiden. Först när den nya hallen tagits i drift ska den gamla rivas. Staden kommer att låta en extern entreprenör bygga och driva den nya hallen.

– Det är väldigt bra att de nu har kommit fram till att lösa det här. Nu är allt i rullning, det känns bra, säger Johan Nilsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.