ANNONS

Nya regler i simhallen sedan barn lämnats ensamma

Tensta sim- och idrottshall
Nya regler på Tenstas sim- och idrottshall – för att säkra barnens badande.
Efter ett antal olyckor med ensamma barn har idrottsförvaltningen beslutat att införa nya regler i Tensta simhall.
– Vi ser ökade incidenter kopplade till omedvetna vuxna, säger anläggningschefen Jessica Constantinou.
ANNONS

Från och med 4 mars kommer Tenstas sim- och idrottshall att införa nya regler för besökare med barn. Reglerna ska gälla under en prövotid som sträcker sig resten av året.

– Vi vill undvika, med alla möjliga medel, att ett barn ska drunkna, säger Jessica Constantinou.

Anledningen till de kommande reglerna är att idrottsförvaltningen sätt en oroande utveckling i sin riskanalys i hallens bassänger.

– Det har hänt att barn lämnas ensamma i simhallen utan någon vuxen närvarande. Barn har även befunnit sig på djupt vatten och behövts hjälpas upp, för att de ansvariga vuxna saknar uppsyn, säger Constantinou.

Låg simkunskap

Jessica Constantinou menar på att besökarna i Tenstas simhall har lägre simkunskap än vid andra simhallar, och att detta kan vara en anledning till behovet av reglerna i simhallen.

– Lägre simkunskap kan även innebära lägre kunskap om olycksriskerna vid bad, säger hon.

Det är främst under helgerna problemen brukar uppstå och därför ska simhallen börja med att då alltid ha två närvarande badvärdar.

– Vi vill öka vår närvaro bland besökarna för att hålla uppsyn och informera. Badvärdarna ska styra upp oroligheter innan någonting hinner hända, säger Constantinou.

ANNONS

Bättre uppsyn

De nya reglerna kommer innebära att vuxna gäster kommer enbart är tillåtna att ta med sig fyra stycken barn under 12 år per person. Vuxna avses då som personer som är över 18 år. Om en vuxen har med sig fler barn än fyra stycken så får enbart fyra stycken följa med in till simhallen.

De vuxna som ansvarar för medföljande barn uppmanas även att hålla sig nära sina barn under hela besöket och att ha gripavstånd till små barn som behöver stöd.

– Det är när de vuxna inte har kolla på de barn de ansvarar för som risken ökar för att något ska hända. Vi vill att man ständigt ska kunna se ens barn, gärna vara riktigt nära om barnen är små, säger Constantinou.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.