ANNONS

Simklubben kräver utdrag av sina anställda

22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
22 av 66 tillfrågade idrottsklubbar begär utdrag ur belastningsregistret av sina ledare.
En tredjedel av de 66 idrottsklubbar som Lokaltidningen Mitt i har kartlagt i Stockholms län begär in utdrag ur belastningsregistret av samtliga sina barn- och ungdomsledare.
I Sundbyberg begär ingen av tre tillfrågade klubbar in utdrag av alla sina ledare och tränare. En av klubbarna kräver det emellertid av sina anställda tränare.
ANNONS

– Ja, vi började med det 2014. Vi vill försäkra oss om att det inte är några konstigheter när vi anställer folk. Det kändes ganska självklart. Av de ideella begär vi inte, men vi har väldigt få ledare som inte är anställda. Det är ett par föräldrar, annars handlar det mest om funktionärer som inte jobbar så nära barnen, säger Jonas Hägerhäll, klubbchef i Solna Sundbyberg Simsällskap 04, som har drygt 2 000 aktiva.

En av tre kollar om ledare dömts för sexbrott

Duvbo IK, med 640 medlemmar i fyra olika sektioner, begär inte in utdrag ur belastningsregistret.

– Nej, det har varit uppe och diskuterats i styrelsen, men inget beslut har tagits, säger Tony Larsson, föreningskonsulent i klubben.

”Får inte bli en pappersprodukt”

Inte heller Sundbybergs IK, med drygt 1 200 medlemmar i sin största sektion fotbollen, begär in utdrag.

– Vi gör inte det i dag men det senaste året har vi jobbat mycket med riktlinjer och policy som handlar om diskriminering, betting och sexuella övergrepp bland annat. Det ska framgå tydligt hur man står och hur man förhåller sig, men det får inte bli en klassisk pappersprodukt, säger Stephanos Tecle, styrelseledamot i klubben.

Även Solna Sundbyberg Simsällskap 04 har en policy, berättar Jonas Hägerhäll.

– Den utgår från Riksidrottsförbundets riktlinjer, som vi har anpassat för oss, och den handlar om hur vi ska jobba mot övergrepp och hur vi ska agera om något skulle hända, säger han.

ANNONS

”Ingår i vår värdegrund generellt”

Duvbo IK har ingen speciell policy specifikt för att förebygga övergrepp.

– Nej, men det ingår i vår värdegrund generellt och jag är med på alla föräldramöten i föreningen och träffar alla föräldrar och berättar för dem att om de upptäcker något konstigt så ska de kontakta ledare och därefter oss, säger Tony Larsson.

Hela listan: Se om din klubb kollar tränarna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.