Simning gör Göran, 93, lycklig

För Göran Haglund är det vilsamt att simma. Tröttheten infinner sig först efter simpasset på Mörbybadet.
För Göran Haglund är det vilsamt att simma. Tröttheten infinner sig först efter simpasset på Mörbybadet.
Det är snart 30 år sedan Mörbybadet invigdes och Göran Haglund har varit stamkund från dag ett.

– Jag räknar vatten som mitt andra element, säger 93-åringen.

En gång i veckan simmar Göran Haglund, som bor i Danderyd, på Mörbybadet. I dag är det lunchtid och rätt glest med besökare. Han byter om, duschar och värmer upp med gymnastikövningar i bastun.

Då han går till bassängen håller han i en ledstång längs ena väggen.

– Här får jag utlopp för min ­stora simglädje. Jag kan klara mig själv trots mina handikapp, säger Göran Haglund som båda har nedsatt syn och hörsel.

I bassängen tar han på simglasögonen och simmar med huvudet ofta under vattnet.

– Jag räknar vatten som mitt andra element. Jag har aldrig varit en tävlingssimmare men jag har varit med i simsällskapet i Kalmar och tagit alla medaljer man kan ta.

Göran Haglunds familj bodde granne med kallbadhuset i Kalmar­ och han brukade gå dit och simma dagligen på sommaren. Han arbetade­ länge inom skolans värld som lärare och skolledare. Genom­ att ta cykeln från hemmet i Danderyd­ till arbetsplatsen Norra­ Real sparade han både tid och pengar.

Mörbybadet stod klart 1986 och innan dess simmade Göran Haglund på badet vid Kvarn­parken. Badets friskvårdsvärd Sandra Pilut­ beskriver honom som rolig och envis. Göran Haglund vägrar bestämt att ta emot någon hjälp av personalen.

– Här har jag mina rutiner och vet var precis allting finns. Och i vattnet känner jag mig lycklig. Då är det som att mina fysiska krämpor försvinner.

Det brukar bli ett simpass på omkring 500 meter. Han tar sig till och från simhallen med hjälp av färdtjänst.

Bra gener, god läkarvård och fysiska aktiviteter är Göran Haglunds förklaring till att han blivit så gammal.

Precis som Göran finns det många Danderydsbor som ­lever och har hälsan långt upp i åldern. I denna kommun är mäns medellivslängd drygt 83 år vilket är högst i landet. Att vara ­fysiskt ­aktiv är en viktig faktor för att ­behålla sina fysiska funktioner långt upp i åldern, enligt Agneta Ståhle, professor i sjukgymnastik vid Karolinska ­Institutet.

– Det är bra att fortsätta vara aktiv så länge det går. Kan man gå ut och gå, cykla eller styrketräna är det bra. Det är också viktigt att försöka träna sin balansförmåga, säger hon.

Göran Haglund tänker fortsätta simma på Mörbybadet så länge han kan.

Fakta

Lyssnar gärna på talböcker

Namn: Göran Haglund.

Ålder: 93 år.

Familj: Änkling. Har fyra barn och nio barnbarn.

Bor: Danderyd.

Yrkesliv: Arbetade tidigare som skolledare och lärare i bland ­annat fysik, kemi och psykologi.

Lyssnar på: P1 och talböcker.