Simon cyklar till Afrika – nästa år ska han gå

På lördag trampar Simon Wikh från Älta iväg.
På lördag trampar Simon Wikh från Älta iväg.
23-årige Simon från Älta älskar utmaningar. Först ska han cykla tusen mil till Afrika – sedan gå dit.

– Jag gillar att köra slut på mig själv, säger Simon Wikh.

Nu på lördag, den 30 juni, äntrar Simon Wikh cykeln i Stockholm och riktar kursen mot Afrika. Tanken är att han ska cykla runt västra Nordafrika och sedan tillbaka igen. Totalt är det tusen mil.

Men det är inget som avskräcker Simon Wikh, som är fysiskt väl rustad för äventyret. Han har redan hunnit med tre maraton, ett vasalopp, gått Kungsleden på åtta dagar och gjort ett antal längre vandringar och cykelturer.

– Grejen är att jag älskar utmaningar och att testa gränser. Därför gillar jag att köra slut på mig själv, säger Simon Wikh som också är vinterbadare och brukar simma i 0-gradigt vatten i Kärrtorpssjön.

Det var för ett par år sedan som tanken väcktes om att cykla till Afrika. Han har länge tyckt att det är både onödigt, dyrt och inte minst miljöovänligt att åka bil och buss – inte minst på semesterresor utomlands.

– Oftast går det dessutom fortare att cykla. Allt detta har lett fram till det här sommarprojektet ”Cykla till Afrika”, som det också ska bli en dokumentärfilm om. Min kompis Fabian Begnert, även han från Älta, ska från sin bil filma mig under hela resan.

Det går också att på en Facebooksida följa med på första milen till Afrika.

Simon Wikh känner naturligtvis stor förväntan inför sitt livs äventyr. Det enda som möjligen stör honom är att hans knän kan ta skada av allt cyklande. En annan detalj som kan bli lite känslig är att han beräknar komma till Afrika just som ramadan, den heliga fastemånaden i den muslimska kalendern, pågår.

– Även om jag kommer från Norden kan det vara lite känsligt att äta och dricka i Nordafrika. Men jag får väl göra det lite diskret så att ingen känner sig provocerad.

Knappt hinner han vila kroppen förrän han ska gå hela vägen till Kairo i Afrika – redan nästa vår.

Den tanken väcktes redan när han gjorde värnplikten.

– Sedan har tanken kittlat mig allt mer och det känns häftigt att vandra hela vägen. Man kan verkligen upptäcka hur stor världen är genom att gå över en hel kontinent.