Välj ditt område
EM-hjälten Simon Tibbling har just skänkt sin landslagströja till moderklubben Grödinge SK och passar samtidigt på att träna med a-laget. ”Jag avslutar gärna karriären i Grödinge, men jag hoppas att det dröjer några år, haha”, säger han.
EM-hjälten Simon Tibbling har just skänkt sin landslagströja till moderklubben Grödinge SK och passar samtidigt på att träna med a-laget. ”Jag avslutar gärna karriären i Grödinge, men jag hoppas att det dröjer några år, haha”, säger han.

Simon glömmer inte Grödinge

Nyheter EM-hjälten Simon Tibbling glömmer inte sina rötter i Grödinge SK. Veckan efter EM-guldyran i Prag besökte han moderklubben och överlämnade sin landslagströja.

– Simon är bättre än Zlatan, säger Philip ­Johansson, 7.

– Klubben är viktig för mig. Det är den här planen som man har varit på mest i sitt liv. Det känns som att komma hem, säger Simon Tibbling när vi träffas i Grödinge SK:s klubbstuga på Broängens IP veckan efter skrällen på Eden Stadium i Prag, där Sverige besegrade storfavoriten Portugal och vann U21-EM i fotboll.

– I den här gjorde jag mål både mot Danmark och mot Portugal, säger Simon Tibbling och räcker över landslagströjan till Grödinge SK:s kanslist Kim Johansson.

Hon hade hand om Simon i fotbollsskolan hans två sista år i klubben då han tränade parallellt i Brommapojkarna och Grödinge.

– Han var 11 och 12 och stack ut redan då, säger Kim Johansson.

– Haha, jag passade aldrig bollen, säger Simon Tibbling.

– Jo. Snarare var det den där kicktävlingen vi hade. Du vägrade ju att sluta kicka, så de andra småkillarna gav upp redan innan tävlingen började för de visste ju att Simon skulle vinna. Sedan fick vi stå där: ”Du det är lunch snart, nu måste vi sluta”, säger Kim Johansson och skrattar.

Tröjan är den tredje som Simon Tibbling skänker till sin moderklubb.

På väggen hänger även en Djurgårdströja, samt en grönvit FC Groningentröja tillhörande den holländska klubb som han representerar sedan ett halvår tillbaka. 20-åringen har skrivit ett fyraårskontrakt med Groningen, klivit rakt in i startelvan och storspelat på mittfältet.

I våras vann ”svenskklubben” med tidigare blågula profiler som Marcus Berg och Andreas Granqvist den holländska cupen för första gången.

Grödingeknatten Philip Johansson, 7, är säker på sin sak.

– Simon är bättre än Zlatan, ­säger han.

Du har haft en grym säsong. Vilket är det enskilt största ögonblicket?

– Det är två. Mitt 1–1-mål i 89:e matchminuten mot Portugal, ­vilket gjorde att vi gick till semi­final i EM och blev klara för OS. Sedan är det Patrik Carlgren och den sista straffräddningen som gör att vi vinner hela turneringen. Det kändes som att tiden stod stilla. Helt otroligt, säger Simon Tibbling.

Har klarat 16 008 fotbollskickar

Namn: Simon Tibbling.

Ålder: 20 år.

Uppvuxen: Grödinge. Bor nu i Groeningen, Holland.

Sysselsättning: Fotbollsproffs i Holland.

Klubbar: Grödinge SK, Brommapojkarna, Djurgårdens IF, FC Groningen.

Aktuell: Har gjort sin bästa fotbollssäsong någonsin och vunnit holländska cupen med sitt Groningen, samt U21-EM med Sverige.

Kuriosa: Är glutenallergiker, studerar holländska ett par ­dagar i veckan och har ett kickningsrekord på 16 008.

Din bästa Stockholmsguide

Fler nyheter från Hela Stockholm

Catti och Jari (Catti Brandelius och Jari Enqvist) gör musikperformance på Bredängs folkliga kulturfestival
Kultur

Späckad kulturfestival i Bredäng

Morgonkollen

Vaknade av explosion utanför villa

Trafik

Krock vid Barkarby skapade köer – tre skadade

Nyheter

Nu ryker glasskioskerna i Kungsträdgården

Nyheter

Begränsad Kårstalinjetrafik från nystarten

Nyheter

Lotta Edholm (L):”Låt staden betala vakterna”