BP:s supertalang klar för Groningen

BP-talangen Hampus Finndell är klar för Groningen.
BP-talangen Hampus Finndell är klar för Groningen.
Brommapojkarna har fostrat stjärnor som Albin Ekdal och John Guidetti. Nu tar den kanske största talangen av dem alla klivet ut i proffslivet. Hampus Finndell, 15, är klar för holländska Groningen.

Hampus Finndell har jagats av allsvenska och europeiska fotbollsklubbar.

På tisdagen blev Brommapojkarnas och U16-landslagets mittfältsmotor klar för holländska Groningen.

15-åringen kommer att flytta den 1 juli när transferfönstret öppnar och han har fyllt 16.

Kontraktet är skrivet fram till 2019.

Till en början väntar spel med Groningens U19-lag.

Den förre svenske förbundskaptenen Tommy Söderström, som har varit ansvarig för att rekrytera talanger till Brommapojkarna i snart 30 år, har kallat Finndell för ”den kanske största talangen BP har haft”.

”Hans fotbollshjärna är unik”, sa Söderström i en intervju i Nöjesguiden.

– Man ska akta sig för att använda alltför stora ord. Det lägger press på spelarna och det blir inte så lätt. Men det är en mycket duktig fotbollspelare som har stor potential, säger BP:s avgående klubbdirektör Ola Danhard.

16 år kan tyckas ungt, men det är i den åldern som de stora talangerna oftast lämnar för att söka lyckan utomlands.

– Klubbarna ser fortfarande en utvecklingspotential. Är spelarna äldre, typ 18-19 år, så avvaktar man oftast för att se om de blir tillräckligt bra, säger Ola Danhard.

Andra BP-spelare som har gått som 16-åringar är Joseph Colley och Joel Asoros om gick till Chelsea, respektive Sunderland i somras.

Att det blev just Groningen för Hampus Finndell beror delvis på klubbens svenska stjärna Simon Tibbling, som även han har ett förflutet i Brommapojkarna.

– Simon Tibbling ringde och sa att jag borde välja Groningen för att det är en väldigt bra klubb, säger 15-åringen till fotbolldirekt.se

Det allra viktigaste när man flyttar på sig är att man får spela och inte placeras på bänken, menar Ola Danhard.

– Groningen är en lagom stor klubb och kända för att vara duktiga på att utveckla unga spelare. Ytterligare ett plus är att det finns andra svenskar i klubben, vilket gör det lättare att anpassa sig till livet utomlands, säger Danhard.

Förutom Simon Tibbling spelar Rasmus Lindgren och Dino Islamovic i den holländska eredivisie-klubben klubben.