Simona Ahrnstedt gör upp med sex, snusk och trams

Hennes böcker säljer i massor. Men trots det blir Simona Ahrnstedt inte insläppt i finrummen.

– Tantsnusk är ett ord jag får kastat på mig.

Nu är hon aktuell med en ny roman.

Simona Ahrnstedt kliver in på Brödernas kafé i Jakobsberg. Hon sveper med blicken över lokalen, beställer juice och slår sig ner. Det är en av sensommarens varmaste dagar, Simona fläktar sig med en tidning.

– Jag har jobbat varje dag i sommar. Det är makalöst mycket arbete med att skriva en bok, säger hon.

Innan intervjun har vi mejlat fram och tillbaka, diskuterat platser och upplägg. När hon får en fråga om att träffas på en romantisk plats i Järfälla blir svaret ”inte super-originellt.”

Senare låter hon förstå att det inte är första gången som journalister vill skapa en i bästa fall romantisk, i sämsta fall tillgjort sexig, inramning för fotografering och intervju.

– Jag har blivit bättre på att sätta ner foten med tiden. Jag menar, ingen skulle komma på tanken att lägga Jan Gulliou på en fäll! Jag har ställt upp på tillräckligt med bilder med sex, snusk, romantik och trams.

Hon föreslår i stället att vi träffas på ett kafé eftersom hon är ”en hårt arbetande kvinna”.

Lite senare mejlar hon en pdf av sin senaste bok – En enda risk – och en uppmaning om att läsa den. Det blir mindre förutfattade meningar då.

– Det är stor skillnad på de som har läst mina böcker och de som inte har gjort det.

Hettan på kaféet är nästan olidlig. Vi går ut och sätter oss. Återigen finns det syre i luften och i blodomloppet.

– Väldigt många kvinnor läser det jag skriver. Och därför behandlas mina böcker nedlåtande. Det säger så mycket om vår samtid – att så fort enbart kvinnor gör något måste det etiketteras och kritiseras. Tantsnusk är ett ord jag får kastat på mig.

I hennes nya roman En enda risk skickas kvällstidningsjournalisten Ambra Vinter till sin forna hemstad Kiruna för att intervjua en äldre dam. På julaftonskvällen stöter hon på den före detta elitsoldaten Tom Lexington. Gemensamt för de båda är att de har ett sårigt förflutet som de inte klarar av att läka på egen hand.

Romantik, kärlek och sex är viktiga ingredienser i Simona Ahrnstedts böcker, men de är inte banala. Trots det släpps hennes böcker inte in i finrummet.

– Det är inte synd om mig. Jag går bara runt ibland och känner sig missförstådd. Det brukar stå i tidningsartiklar ”Simona är arg”, men jag är inte arg. Jag har bara starka åsikter. Det är inte samma sak.

Det feministiska ställningstagandet går som en röd linje genom Simonas böcker. De kvinnliga karaktärerna är intelligenta, ambitiösa och tar vad de vill ha.

Med en enda risk avslutar Simona en triologi.

– Jag är så jäkla nöjd med min senaste bok! Den blev riktigt bra!

Fakta

Har gett ut sex romaner

Namn: Simona Ahrnstedt

Född: I Prag 1967

Bor: Jakobsberg

Bakgrund: Legitimerad psykolog och kbt-terapeut. Har läst filmvetenskap, tyska, juridik, tjeckiska och filosofi.

Böcker: Överenskommelser (2010), Betvingade (2012), De skandalösa (2013), En enda natt (2014), En enda hemlighet (2015), En enda risk (2016)

Blogg: Simonaarhnstedt.se

Bonus: Skulle gärna jogga mer, men hinner inte på grund av sitt tv-tittande.