ANNONS

Simona bor i sin cykelbutik

Simona Bava driver sin cykelwebbshop Bavabici i sin färgglada lägenhet i Hammarbyhöjden.
Simona Bava driver sin cykelwebbshop Bavabici i sin färgglada lägenhet i Hammarbyhöjden.
I köket hittar vi också en snickarbänk. Här brukade Simona driva cykelverkstad.
I köket hittar vi också en snickarbänk. Här brukade Simona driva cykelverkstad.
Simona Bava säljer också cykelkläder och ett av hennes favoritintressen är att sticka.
Simona Bava säljer också cykelkläder och ett av hennes favoritintressen är att sticka.
"En cykel säger så mycket om en person", säger Simona Bava.
"En cykel säger så mycket om en person", säger Simona Bava.
Simona Bava behöver inte gå långt för att komma till jobbet. I lägenheten i söderort bor hon och driver sin butik för cykeldelar.

– Det är en lite annorlunda lösning på bostadsproblemet, säger hon.
ANNONS

När man kommer in i Simona Bavas lägenheten i Hammarbyhöjden drabbas man av en färgchock. Inte någonstans går det att hitta en yta som inte lyser i neon. I taket hänger blommiga cykeldäck, i den rosa sängen ligger katten Nisse och sover och i köket kan man både laga mat, snickra och sy kläder.

Simona Bava bjuder på kaffe i sina blå snickarbyxor och berättar att hon tidigare drivit butik inne i city, men de höga hyrorna fick henne att 2010 öppna cykelverkstad i sin egen lägenhet. Hennes kunder är från hela världen men även stockholmarna gör hembesök i tvåan på Hammarbyhöjden för att titta på någon cykeldel eller köpa nått cykelattribut.

– Det är en lite annorlunda lösning på bostadsproblemet. Då kan jag både skicka fakturor och baka bröd samtidigt, det är väldigt praktiskt. Sedan gillar jag att man får en relation till kunderna, säger hon.

I dag har hon ingen cykelverkstad, utan driver webbshopen Bavabici. Där säljer hon cykeldelar som importerats från bland annat USA, Japan, Italien och Tyskland.

– Jag har nischat mig med den konstnärliga delen av cykling. Men jag säljer bara delar av kvalité eftersom det också är en ekologisk fråga, säger hon.

På väggen hänger även hennes egen cykel. Den är likt henne själv i regnbågens alla färger.

– En cykel är något som man använder varje dag. Min cykel är mitt sätt att uttrycka mig, när man ser den så ser man att jag inte är någon tråkig Södermalmshipster, säger hon.

Men hur är det egentligen att praktiskt taget bo i sitt jobb? Enligt Simona är det fler fördelar än nackdelar. Hon kan utnyttja sin tid maximalt under en dag utan att behöva gå ut i kylan.

– Men ja, det kan bli lite mycket ibland. När jag vill komma bort åker jag till Portland. Det är en helt otrolig cykelstad. Men det är kul att den lilla människan kan skapa något som kan bli stort, säger hon.

ANNONS

I dag är Bavabici etablerat bland cykelentusiaster. Men att slå sig fram som egenföretagande och dessutom kvinna i branschen som till större delen domineras som män har Simona fått göra med armbågarna.

– Det har tagit mig många år att slå mig fram. Jag får så mycket reaktioner för att jag är tjej. Det har kostat mig tio gånger mer än vad det hade gjort för en kille.

Även om det i dag är allt fler tjejer som aktiverar sig inom cykling och att det finns flera diskussionsforum för tjejer, tycker Simona Bava att fler kvinnor behövs i branschen.

– Som tjej kanske man inte alltid vill gå in i en cykelaffär och berätta för en man att man får ont i underlivet av sin sadel. Eller så vet man inte hur man ska kissa om man är ute på en lång cykelrunda, säger hon.

Men att leva på cyklar är inte det enklaste enligt Simona. Nu läser hon också snickeri på heltid och hoppas kunna flytta sin verksamhet till Portland i Oregon, USA.

– Men Bavabici kommer att jag att fortsätta driva. Det är min baby.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.