Simons enkla idé – skärgårdstur för alla

Utflyktsgänget tog Dalaröbåten ut till Grinda där de grillade och hade det trevligt.
Utflyktsgänget tog Dalaröbåten ut till Grinda där de grillade och hade det trevligt.
Simon Vinokur skapade ett Facebook-evenemang och fick med sig folk ut på en skärgårdsutflykt från Strömkajen.
Nu vill han uppmuntra andra att dra igång liknande projekt.
– Många är säkert avskräckta och tänker att jag kan inte göra något vettigt eller jag har inte tid, säger han.

Simon Vinokur anordnade i lördags en skärgårdsutflykt där vem som helst var välkommen att följa med. Efter att han skapat ett evenemang på Facebook dök åtta vuxna och två barn upp. De möttes på Strömkajen och tog skärgårdsbåten Dalarå ut till Grinda.

– Vi spelade yatzy och kort på båten, promenerade på ön, grillade, spelade fotboll och hade det trevligt, säger Simon Vinokur.

Idén var att föra samman människor, få dem att stifta nya bekantskaper. Nu vill Simon uppmuntra andra att dra igång liknande projekt.

– Många är säkert avskräckta och tänker att jag kan inte göra något vettigt eller jag har inte tid. I det här fallet var det inte mycket krångligare än att ringa SL och kolla när båtarna gick, säger Simon.

Umgänge på ett annat sätt

Simon Vinokur är en van projektledare. 2015 startade han projektet Integrationssegling som i dag har ungefär 100 medlemmar. Dagsutflykten till Grinda var ett sätt för honom att pröva något nytt.

– I Integrationssegling är det oftast jag som leder och har ansvar. Nu kunde jag umgås på ett helt annat sätt, på samma villkor som alla andra. Jag hade ingen press på mig att jag måste leda, säger Simon Vinokur.

Simon Vinokur, längst till höger, vill uppmuntra fler att dra igång projekt som för samman människor.

Simon Vinokur, längst till höger, vill uppmuntra fler att dra igång projekt som för samman människor.

Vill integrera svenskar med varandra

Simon Vinokur menar att många skulle behöva nå utanför sin umgängeskrets och möta folk som har en annan bakgrund eller som lever ett annorlunda liv mot ens eget.

– Integration handlar inte bara om att integrera svenskar med invandrare, utan även att integrera svenskar med varandra. Många rör sig i kretsar där alla tycker och lever likadant. Tänk om du till exempel skulle föra samman en Stockholmare med någon från ett mindre samhälle ute i landet, jag tror det finns mycket att hämta i sådana möten, säger Simon Vinokur.

Det handlar även om att sticka hål på förutfattade meningar.

– Vi har garanterat fördomar om de allra flesta och det är sällan de stämmer, säger Simon Vinokur.