ANNONS

Sänkt simskoleavgift för familjer med låg inkomst får kritik

Skärholmens simhall, simskola barn genre
Rabatten på simskola för alla barn i Skärholmen togs bort. Nu införs en ny inkomstbaserad rabatt som gäller i alla simhallar.
Satsningen på lägre avgifter för simskola i Skärholmen slopades av den grönblå majoriteten. Nu inför de istället rabatt för familjer med låg inkomst. Men oppositionen menar att för få berörs.
– En ensamstående mamma som är barnskötare kommer inte att få ta del av det här, säger Lisa Palm (FI).
ANNONS

Fler barn skulle lära sig simma. Och inkomsten skulle inte vara ett hinder. Det var syftet när priserna på simskola sänktes från 700 kronor till 400 kronor i simhallarna i Skärholmen, Farsta, Vällingby, Husby och Tensta.

Projektet slopades av den grönblå majoriteten våren 2019. I stället tog de fram en ny modell som röstades igenom i måndags.

Inkomstbaserad rabatt i alla simhallar

Den nya subvention gäller, till skillnad mot tidigare, i alla simhallar – och ska vara inkomstbaserad. Det innebär att de hushåll som har en månadsinkomst på 23 650 kronor eller mindre kommer att få rabatt på simskoleavgiften.

För dem blir avgiften 200 kronor för åtta kurstillfällen, istället för det ordinarie priset på 700 kronor.

För få som kan få rabatten

Beslutet föregicks av en en het debatt. Oppositionen framhöll att det är väldigt få som kan få del av den här subventionen eftersom inkomstgränsen är så lågt satt. 

– Man lägger sig på en summa som innebär att en ensamstående mamma som är barnskötare eller undersköterska inte kommer att få ta del av det här. För den breda massan spelar det här inte så stor roll, säger Lisa Palm (FI) och fortsätter:

– Simkunnighet är en livsviktig kunskap som inte ska inkomstprövas. Vi vill se en generell sänkning istället, och simskola på schemat från förskoleklass.

Rabatten högre än tidigare

Men Martin Hansson (MP) tycker att den här modellen träffar mer rätt.

– Den sänkning som nu görs är för dem som omfattas av den är större än den vi hade tidigare, de får ytterligare 200 kronor i rabatt, säger han.

ANNONS

De nya reglerna ska gälla från mars 2020.

Billigare simskola ska få fler att lära sig

Klubbat: Billigare simskola i Skärholmen slopas

ANNONS