Sissela Kyle på marsch – för döda mammor

Sissela Kyla ( längst till höger) var en av de 800 som deltog i barnvagnsmarsch-en förra året.
Sissela Kyla ( längst till höger) var en av de 800 som deltog i barnvagnsmarsch-en förra året.
På torsdag tågar RFSU:s barnvagnsmarsch till Gamla stan för att uppmärksamma alla kvinnor i världen som dör i samband med graviditet och förlossning.

Skådespelerskan och Södermalmsbon Sissela Kyle går för tredje året.

Varje dag dör tusen kvinnor i världen i samband med graviditeter och förlossningar. De flesta av förblödning, blodförgiftning, sårinfektioner och osäkra aborter, enligt RFSU.

99 procent av kvinnorna som dör bor i fattiga eller konfliktdrabbade­ länder och saknar tillgång till vård, preventivmedel och säkra aborter. I Afghanistan dör 1 av 11 kvinnor, i Sverige är siffran 1 av 11 400.

– Det finns enkla och billiga hjälpmedel som preventivmedel, sexualupplysning och säkra aborter, men frågan är kontroversiell. Sedan finns dyrare som sjukvård och vägbyggen så att man kan komma till sjukhusen. Sverige har en tydlig och bra politik i den här frågan men vi vill att politikerna ska vara mer tydliga med var vi står gentemot FN och EU, säger skådespelaren och Södermalmsbon Sissela Kyle, en av dem som på torsdag kommer att tåga från Norrmalmstorg till Mynttorget.

Det är tredje året i rad som hon går i barnvagnsmarschen.

– Man ska inte vara rädd för att säga vad man tycker. Tycker man att det här är viktigt tycker jag att man ska lägga sig i och sprida sin åsikt i frågan.

Nyligen följde hon även med RFSU till Bangladesh där man genom upplysning och vård har lyckats få ner mödradödligheten med 40 procent.

– Graviditet är ingen sjukdom som inte går att behandla. Det här går att förändra och man vet hur man ska göra, säger Helena Björk, projektledare på RFSU.

Men även om RFSU tycker att den svenska hållningen är bra är organisationen inte nöjd med politikernas insatser i praktiken.

– Regeringen avsätter inte de medel som krävs för att uppnå förändring. Vi vill att tio procent av biståndet ska gå till arbetet med sexuell och reproduktiv hälsa, säger Helena Björk.