ANNONS

Sista året med nyårsraketer

I år kan bli sista gången raketsmällar lyser upp nyårsnatten. I alla fall för privat bruk.
– Vi säljer ut lagret, men sen köper vi inte in fler, säger Erik Nilsson, ordförande i Sveriges fyrverkeribranschförbund, SFB.
ANNONS

Det var ett stökigt nyårsfirande i Stockholm i fjol.

I bland annat Tyresö rapporterades om ungdomsgäng som sköt raketer mot förbipasserande och i Åkersberga dog hunden Diesel efter att blivit stressad av oväsendet från nyårsraketerna.

Efter oroligheterna kom medlemmarna i Sveriges fyrverkeribranschförbund, SFB, överens om att sluta sälja de fyrverkeripjäser som kallas raketer. Alltså de som skjuts upp i luften och smäller, oftast monterade med en pinne.

I SFB ingår några av Sveriges största grossister av fyrverkerier. Bland annat Svea fireworks och Fyrverkerimästarna.

Medlemmarna träffas varje år efter nyår för att prata om produkterna och användandet i stort. Men det stökiga nyåret ledde till förändringar.

 

ANNONS

– Vi hade diskuterat raketerna och var nästan framme till en avveckling redan året innan. Men händelserna i fjol indikerade att vi tänkt rätt och tog då beslutet, säger Erik Nilsson.

Men han tror inte att det kommer märkas någon stor skillnad till årets firande, eftersom SFB bestämt att medlemmarna får sälja ut de raketer som finns på lagret.

– Att avveckla det direkt skulle vara förödande för branschen på kort sikt. Men möjligtvis kommer det finnas något mindre raketer ute i år.

Enligt Erik Nilsson står SFB för 90 procent av fyrverkeriförsäljningen i Sverige. De övriga 10 procenten av grossister – som inte är medlemmar i förbundet–  kommer alltså fortsätta sälja de raketklassade fyrverkerierna.

Men även det är något som kommer att ändras.

Sedan 2014 krävs tillstånd och utbildning för att använda raketer med en vikt över 75 gram. Men just nu pågår ett arbete för att tillståndsbelägga alla typer av raketer på pinne.

Utredningen görs av Myndigheten för skydd och beredskap, MSB – som håller i föreskrifterna kring hanteringen av explosiva varor – och planeras att träda i kraft i mitten av 2019. Efter det krävs alltså särskild utbildning och tillstånd för att hantera alla typer av raketer.

SFB står bakom initiativet som är inspirerat från vårt grannland i väst.

– I Norge togs alla raketer bort för ungefär tio år sedan, och statistiken har visat på att skador på personer och byggnader – orsakat av fyrverkerier – gått ned, säger Erik Nilsson.

Även Finland är ett föregångsland där fyrverkerier endast är tillåtna under vissa tider kring nyår.

I Sverige kan kommunerna lokalt sätta in föreskrifter och förbjuda fyrverkerier i vissa områden. Till exempel tog Sollentuna kommun tidigare i år beslutet att totalstoppa tillståndsbelagda fyrverkerier förutom på nyår och valborg.

I Stockholm organiserar staden – precis som förra året – ett nyårsfyrverkeri nedanför Slottsbacken i Gamla stan. Området runtomkring kommer att vara en fyrverkerifri zon, och privatpersoner får alltså inte ta med egna fyrverkerier.

Enligt Erik Nillson är frågan om förbuden kring fyrverkerierna en vattendelare. Ena halvan tycker att det hör traditionen till och andra vill totalförbjuda det. Själv är han någonstans i mitten.

– Ett totalförbud gör inte att vi kommer åt den illegala importen och tillverkningen. Där måste polisen agera med kraft. Vi tycker att man ska ha möjlighet att fira av nyåret med ett fyrverkeri, men med omdöme och ansvar.

Vad säger du till de som drabbas negativt av fyrverkerier då?

– Det är bara att beklaga. I och med att vi jobbar med att få bort just raketerna är vi övertygade om att olägenheterna ska minska i fortsättningen.

Fakta

Skador och bränder orsakade av fyrverkerier

Ungefär 100 personer per år skadas så svårt av fyrverkerier att de blir inskrivna på på sjukhus eller får uppsöka specialiserad öppenvård (till exempel akutmottagning). De flesta av dem skadas i samband med nyårshelgen. Men i siffrorna saknas primärvården och den totala skadestatistiken beräknas vara mellan 200 och 300 personer per år.

De vanligaste skadorna är mot huvudet (exklusive öron och ögon) och handskador (exklusive fingrar).

Totalt har sju personer mellan 1997–2014 omkommit till följd av explosion av fyrverkeripjäs. Samtliga var män, sex av sju var i åldern 16 till 27 år.

Sedan smällare förbjöds i Sverige 2002 har antalet personer som skrivit in på sjukhus stadigt minskat från år till år. 2014 förbjöds tyngre raketer (över 75 gram). Det året har det lägsta skadeantalet men sedan dess har skadorna ökat något i Sverige.

Nedan följer statistik för antalet vårdade personer på sjukhus och/eller specialiserad öppenvård till följd av fyrverkeriskador, de senaste åren i Sverige.

2008 – 144

2009 – 122

2010 – 114

2011 – 114

2012 – 103

2013 – 101

2014 – 81

2015 – 108

2016 – 118


Av alla bränder i byggnader orsakade av fyrverkerier sker – i snitt – 45 procent mellan den 31 december och 1 januari varje år.

Mellan 2014 och 2015 orsakade fyrverkerierna totalt 51 bränder i byggnader. 19 av dem skedde under nyårsdygnet.

Nedan följer statistik för antalet bränder i byggnader startade av fyrverkerier. Mellan 31 december och 1 januari inom parantes.

2012/13 – 56 (30)

2013/14 – 47 (22)

2014/15 – 51 (19)

 

Källa: MSB och Socialstyrelsen
Fakta

Det gäller för nyårsfyrverkerierna

Åldersgräns

Åldersgränsen för att köpa, inneha och använda fyrverkerier är 18 år. En ungdom får hantera explosiva varor − om hanteringen ingår i en handledarledd praktik, eller − om han eller hon har fullgjort en gymnasieutbildning eller annan likvärdig utbildning för hanteringen.

När behövs tillstånd?

Tillstånd behövs inte för den som använder eller förvarar lättare fyrverkerier och raketer (under 75 gram). Det krävs heller inget tillstånd för tomtebloss, partypoppers, isfacklor och liknande som är avsedda att användas inomhus.

Vid tyngre pyrotekniska och explosiva varor krävs utbildning klassat från A-D. Där A är pyrotekniska sceneffekter, B – Begränsat utomhusfyrverkeri. C– Fullständigt utomhusfyrverkeri och D är avancerade och tyngre pyrotekniska artiklar.

Platser där tillstånd krävs

Det kan krävas tillstånd om fyrverkerier ska avfyras i ett tätbebyggt område. Lokala undantag kan gälla. Finns osäkerhet kring om det krävs tillstånd – kontakta polisen.

Vid fyrverkerier inomhus vid allmänna sammankomster eller offentliga tillställningar krävs tillstånd. Det finns tillfällen då undantag görs, efter prövning av polisen.

Den som avfyrar fyrverkeri eller pyrotekniska varor ansvarar för att inte någon person eller egendom skadas. Om användningen sker  vid en offentlig tillställning eller allmän sammankomst exempelvis vid en konsert ansvarar i första hand den som anordnat tillställningen.

Källa: Polisen och MSB
Fakta

Nyår i Stockholms stad

Nyårsfirandet i city kommer bestå av ett stort fyrverkeri från vattnet nedanför Slottsbacken. Området runtomkring kommer att vara en fyrverkerifri zon, privatpersoner får alltså inte ta med egna fyrverkerier. En trafikfrizon upprättas också där trafiken stängs av mellan cirka kl. 20.00 den 31/12 till kl. 05.00 den 1/1 2018.

Den fyrverkerifria zon som förra året omfattade Skeppsbron, Slottsbacken och området utmed Södra Blasieholmskajen kommer i år att utökas något.

Zonen ligger inom den trafikfriazonen (se kartbild) och kommer som tidigare att ha bemannade entréer. Alla som vill komma in på området kommer att visiteras och de som har tagit med egna fyrverkerier kommer att få lämna dem utanför.

trafikfri zon nyår i stockholm

Försäljning av fyrverkerier i Stockholm

För försäljning av fyrverkerier till årets nyårsfirande krävs tillstånd från Storstockholms brandförsvar. Ansökningarna ska ha varit inskickade senast den 1 december i år.

Storstockholms brandförsvar handlägger ansökningar inkomna även senare men kan då inte garantera att tillståndsansökaren får svar före nyårsveckan.

Så går tillståndsprocessen till

Tillståndsansökan börjar med en prövning av föreståndares lämplighet. Detta sker genom att den anmälda föreståndarens personuppgifter kontrolleras mot brotts- och misstankeregister hos Rikspolisstyrelsen.

En handläggare från Storstockholms brandförsvar kommer därefter att besöka den avsedda försäljningsplatsen och sedan skriva ut ett svar till ansökan.

Källa: Stockholms stad
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.