ANNONS

Sista bussen går innan barnen slutat

Barn måste gå tidigare från skolan för att hinna med bussen och får sluta på fritids.

Nu kräver föräldrarna att linje 233 som går tvärs över Lidingö får tillbaka den gamla tidtabellen.
ANNONS

Barnen slutar skolan klockan 16. Men den sista bussen för dagen går klockan 15.30.

– Barnen får gå tidigare för att hinna med, men så kan det ju inte vara i längden, säger Anna Bohr, ­lärare på Christinaskolan och mamma till tre barn.

Hon startade facebookgruppen Rädda buss 233! som snabbt fick över två hundra medlemmar.

– Jag har en dotter på Ledvik som är en resursskola. Hon har så ont i magen att hon inte kunnat gå till skolan eftersom hon är rädd att missa bussen på eftermiddagen, säger Anna Bohr.

– Jag är ensamstående med tre barn. Nu kör jag barnen till skolan och plockar upp fler längs vägen. Det bygger på att alla har bil, men alla har inte det, säger hon.

Lokaltidningen Mitt i Lidingö har tidigare berättar om kritiken mot att lägga ner busslinjen 233 som går tvärs över ön. Även kommunen var kritisk eftersom det är den enda tvärförbindelsen över ön.

Linje 233 går mellan Larsberg och Rudboda och passerar flera skolor och platser för fritidsaktiviteter som fotbollsplan, Bosön, simhall och konståkning längs vägen.

Keolis ansåg att linjen var mycket ineffektiv, men backade inför den massiva kritiken och satte in några rutter på morgonen och eftermiddagen när skolan börjar och slutar. Nu har vintertidtabellen varit igång i en månad.

Idag går det tre bussar på morgonen och tre på eftermiddagen, varav den sista går 15.30 från Larsberg. Vintertidtabellen gäller till juni nästa år.

ANNONS

– Vi kommer att göra en analys efter det och utvärdera behovet. Vi har också en dialog tillsammans med Lidingö för att se vad det eventuella framtida behovet är. Sedan finns det alltid önskemål om fler turer, men vi har uppfyllt de kriterier som står i avtalet med trafikförvaltningen, säger Mats Westerberg, projektledare på Keolis.

Gör ni förändringar om det blir en stark opinion?

– Vi gör en kontinuerlig utvärdering. Men om det blir förändringar sker de tidigast nästa höst.

På torsdag, den 17 september, hålls ett möte om buss 233 i Christinaskolans aula för alla som är intresserade av frågan.

– Vi har skolplikt och det är kommunens ansvar att se till att barnen kan ta sig till skolan. Om det inte blir någon förändring måste kommunen sätta in någon form av skjuts. Då får de väl chartra bussar och skicka notan till Keolis, säger Anna Bohr.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.