Sista chansen att köpa matchtröja

Under året har Bajen­fans kunnat köpa lagets matchtröjor på auktion. I morgon, onsdag, hålls den sista för året. Men några toppobjekt blir det inte den här gången.

I juli klubbades den tröja Kennedy Bakircioglüs hade på den sista match som laget spelade på Söderstadion för hela 10 800 kronor. Det är det objekt som hittills fått den högsta noteringen när auktionsfirman Kaplans förmedlat så kallad memorabilia, oftast matchtröjor och annat som klubben sålt ut.

Auktionsfirman förmedlar i vanliga fall smycken, klockor och vintagemode men i år har Kaplans även ägnat sig åt sportprylar. Både AIK och Hammarby har sålt prylar och eftersom det just nu finns mycket att skapa memorabilia kring, de sista matcherna på den gamla Söderstadion och den första på den nya, blir auktionen på onsdag den nionde för Hammarby på sedan i juni.

– Det finns ett stort intresse av den här sortens föremål, säger Peter Sandahl på Kaplans. Samlare vill helt enkelt ha dem. Memorabilia har blivit en hel samlargenre och sportdelen av den är stor.

Målskyttarnas tröjor drar förstås in mer pengar än dem som burits av spelare på avbytarbänk. Tyvärr finns inga toppspelartröjor med på morgondagens auktion.

Men Hammarbys supportrar kan ändå glädjas över att Kennedys tröja drog in nästan dubbelt så mycket som det hittills dyraste AIK-objektet: Daniel Tjernströms landslagströja med AIK-spelarnas autografer på klubbades för bara 5 600 kronor.

Byggstart vid Lilla Bleckan

Södermalm 16 nya bostadsrätter och en förskola börjar nu byggas på Metargatan vid Lilla Blecktornsparken. Detaljplanen vann laga kraft redan 2011 och nu är det dags för första spadtaget – trots missnöje från närboende över att grönytor försvinner.

– Det är extra roligt att kunna erbjuda ett särskilt bra boende till den växande skara småbarnsfamiljer som väljer att bo kvar i innerstan, säger Josa Lundbäck som är vd på byggföretaget Abacus i ett pressmeddelande.

Det finns ett stort intresse av den här sortens föremål.