ANNONS

Sista chansen att tycka till om Hemmesta

Hemmesta centrum ska fräschas upp, men också få nya trafiklösningar.
Hemmesta centrum ska fräschas upp, men också få nya trafiklösningar.
700 bostäder, trefilig Skärgårdsväg eller en parallell väg genom Storskogen? Det är de stora frågorna när sista medborgardialogen om Hemmesta hålls nästa vecka.
ANNONS

18-19 oktober hålls den andra medborgardialogen kring Hemmestas framtida utveckling, den första hölls i våras. Dialogen är den sista innan politiskt beslut och gäller främst byggnationsplaner för bostäder och trafiklösningar i området.

Värmdö kommun vill ge centrum ett ansiktslyft och bygga nytt med över 700 bostäder.

– Det finns ett tryck på kommunen att vi ska växa. Vi har stor bostadsbrist, det är själva grunden till förändringarna. Samtidigt finns mycket höga naturvärden. Bygger vi bostäder där så påverkas värdena. Dessutom påverkas Hemmesta mycket av trafiken. Vi måste börja diskutera hur vi ska få allt att fungera, sa Moa Öhman, utvecklingsstrateg på Värmdö kommun till Mitt i i våras.

Skärgårdsvägen kan bli trefilig

Sedan dess har, under sommaren och hösten, två arkitektkontor arbetat med att ta fram förslag till översiktliga planer för området. 

De stora frågorna är om Skärgårdsvägen även i framtiden ska vara det huvudsakliga sättet att ta sig till och från Hemmesta och i så fall bli trefilig, eller om en parallell väg ska byggas genom Storskogen. 

Vill rädda Storskogen

Magnus Aschan.Magnus Aschan är med och driver Facebooksidan ”Rädda Hemmesta storskog” och han tycker att det är konstigt att driva frågan om parallell väg genom Storskogen.

– Det märkliga är att inget parti idag öppet står bakom skövling och exploatering av Storskogen. Den östliga förbindelsen är nedlagd så det finns inte heller något tryck från regionen. Så frågan är vem som driver på, säger han.

inget parti står idag öppet bakom skövling och exploatering av Storskogen

ANNONS

Förslagen presenteras vid medborgardialogen, som äger rum den 18 och 19 oktober. Då finns även arkitektkontoren och tjänstemän på plats för frågor. Sista anmälningsdag är söndag den 15 oktober.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.